Motion till riksdagen
2003/04:U313
av Lotta N Hedström m.fl. (mp)

Israels murbygge på palestinskt område


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i sina bilaterala förbindelser med Israel skall påpeka att bygget av muren innebär olaglig annektering av palestinska områden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inom EU och FN skall arbeta för en bred uppslutning kring att den mur Israel bygger skall fördömas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i sina bilaterala förbindelser med Israel skall arbeta för att det olagliga bygget av muren omedelbart stoppas och för att redan byggda delar rivs.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de kontinuerliga israeliska våldsövergreppen mot en granne utan armé upphör.

Bakgrund

Israel bygger för närvarande en mur mellan Israel och Västbanken. I dagsläget är ungefär 150 km färdigbyggda, och när muren är klar kommer den att vara mellan 540 och 600 kilometer lång. Den följer inte den s.k. gröna linjen, som i praktiken fungerar som 1967 års gräns mellan Israel och Palestina, utan inkluderar stora palestinska land­områden på Västbanken. Idag ligger muren mellan sex och sju kilometer in på palestinskt område, men det finns förslag om att den ska tränga ännu längre in i de palestinska områdena. Detta i syfte att inkludera bosättningarna Ariel, Immanuel och Kedumim.

Bygget är ett brott mot viktiga principer i internationell lag: förbudet mot att erövra territorium med våld och rätten till självbestämmande. Den innebär också allvarliga kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter. Muren kränker rätten till fri rörlighet, hindrar tillgången till hälso- och sjukvård och utbildning och innebär olaglig konfiskering av palestinsk egendom.

Muren ser olika ut i olika områden. Ibland, som exempelvis nära staden Qalqiliya, är den en åtta meter hög betongmur, men oftast har den formen av en mellan 60 och 100 meter bred barriär med diken och taggtråd, elektriskt stängsel och en tvåfilig patrullväg med vidstående militära övervakningstorn. Områdena vid sidan av muren övervakas av israelisk militär och får inte beträdas av palestinier.

Muren skär av många palestinska samhällen från kontakten med resten av Västbanken och förvandlar dem till isolerade enklaver. Palestinier som lever mellan muren och gröna linjen är avskurna från kontakten med arbetsplatser och skolor, liksom från hälso- och sjukvård och annan social service. Vissa samhällen, som exempelvis Qalqiliya med 40.000 invånare, är helt omringade av muren vilket bland annat tvingat 600 företag och affärer i staden att stänga. Stora palestinska landområden är på den israeliska sidan av muren, fruktbara odlingsområden, och muren inringar också en del av de viktigaste vattenreser­vo­arerna i regionen.

Det uppskattas av omkring hälften av de 400 bosättarna på Västbanken kommer att hamna på den israeliska sidan av muren medan 210.000 palestinier som bor i 67 byar och städer direkt skadas enligt B’Tselem, en israelisk män­niskorättsorganisation,

Israel har mött hård internationell kritik för sitt tilltag, bland annat från FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter John Dugard, men trots detta gav Israels regering så sent som den 1 oktober 2003 klartecken för ytterligare 25 kilometer.

Byggandet av muren måste ses i sitt politiska sammanhang; i förhållande till de israeliska bosättningarna, till en avsomnad fredsprocess, till Israels olag­liga annektering av östra Jerusalem samt i ljuset av att Israel öppet hotar fördriva Palestinas valda ledare Yassir Arafat.

Israel motiverar bygget av muren med ”säkerhetsskäl”, och säger att den ska hindra självmordsbombare från att ta sig in Israel. FN:s särskilda sändebud konstaterar, med stöd av undersökningar som gjorts, att muren inte kommer inte hindra någon som bestämt sig för att ta sig in i Israel för att genomföra terroristhandlingar. Han påpekar också att det finns en gräns för i vilken utsträckning mänskliga rättigheter, fri rörlighet och möjligheten att odla, pro­ducera och utöva handel etc. kan åsidosättas. Även om motiveringen är att det skulle handla om terroristbekämpning.

Den innebär en olaglig annektering, vilket är förbjudet bland annat enligt FN-stadgan och fjärde Genèvekonventionen och också strider mot FN:s säker­hetsråds resolution 242 från 1967 och mot Osloavtalet, för att inte nämna vilken obehaglig historisk parallell som går att göra till Berlinmuren.

John Dugard skriver i sin rapport från 8 september att ”tiden har kommit att fördöma muren som en olaglig annektering, på samma sätt som Israels annektering av östra Jerusalem och Golanhöjderna har fördömts som olaglig.”

Han påpekar också att det internationella samfundet ”inte ska erkänna någon israelisk kontroll över palestinskt område som innefattas av muren”.

Sverige bör, i alla internationella sammanhang, arbeta för största möjliga stöd för den uppfattningen, för att med FN:s och världssamfundets hjälp avbryta staten Israels ockupation av Palestina, de kontinuerliga våldsövergreppen mot en granne utan armé samt för att muren med omedelbar verkan rivs.

Stockholm den 5 oktober 2003

Lotta N Hedström (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Ulf Holm (mp)