Motion till riksdagen
2003/04:U304
av Karin Thorborg och Sven-Erik Sjöstrand (v)

Förföljelser av oliktänkande i Kina


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör påtala, i de internationella forum Sverige är representerat i, de brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna som Kina gör sig skyldigt till.

2 Motiv

Falungong, även kallad falundafa, är en qigongmetod med gamla anor i Kina. Enligt utövare syftar falungong till att stärka hälsa och medvetande samt höja individens moral. falungong offentliggjordes i Kina år 1992 och blev snabbt mycket uppskattad. Myndigheterna lovordade då metoden för dess hälsofrämjande effekter och goda påverkan på samhället i stort. Det fanns utövare inom alla yrkeskategorier, även inom statsmakten. Enligt en undersökning gjord av kinesiska myndigheter år 1998 uppskattade man att det fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare i Kina.

År 1999 påbörjades förföljelsen av falungong under ledning av den dåvarande statschefen Jiang Zemin. På order av statschefen organiserades 610-byrån, en organisation vars främsta syfte är att utrota falungong. 610-byrån är också den organisation i Kina som på alla nivåer har befogenheter att ge order om förföljelse av anhängare till falungong.

Enligt anhängarnas uppgifter används metoder som strider mot de mänskliga fri- och rättigheterna, bland annat genom organiserad hjärntvätt och tortyr. Antalet dokumenterade fall 30 september år 2003 där utövare dödats i polisförvar är 787 stycken. Över 100 000 Falungong-anhängare har fängslats och kvarhållits i häkte utan rättegång. Minst 20 000 har i en del fall sänts till arbetsläger i upp till tre år, detta utan rättegång. Många andra har dömts till långa fängelsestraff, i en del fall upp till 18 år. Tusentals har i sin tur internerats på mentalsjukhus. Fler än 100 tortyrmetoder har identifierats.

FN har definierat de förföljelser som drabbar falungong-anhängare såsom statsterrorism. Dessutom bryter 610-byråns verksamhet på många punkter mot Kinas egen konstitution och de internationella konventioner om mänskliga rättigheter som Kina skrivit under.

3 Sveriges ansvar

Så länge omvärlden avstår från att kritisera den kinesiska regeringens förföljelser av falungong och andra regimkritiker kan förtrycket fortsätta. Sveriges regering går ofta i täten när det gäller att lyfta fram fokus på mänskliga fri- och rättigheter, men gör alltför lite för att uppmärksamma Kinas förföljelse av falungong-anhängare och andra regimkritiker. Vänsterpartiet anser att regeringen borde påtala de brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna som Kina gör sig skyldigt till i de internationella forum Sverige är representerat i. Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2003

Karin Thorborg (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)