Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges och EU:s ansvar för framtiden för irakiska Kurdistan.
Irakiska Kurdistan styrs sedan Gulfkriget av kurder. Självstyret är ett resultat av FN:s resolution 688 från 1991 som innebar att en skyddad zon upprättades norr om 36:e breddgraden. Kurder i Irak har varit näst intill självständiga sedan dess.
Fria val genomfördes den 19 maj 1992 och det kurdiska regionala parlamentet som skapades genom detta val beslutade den 4 oktober 1992 att irakiska Kurdistan skall vara ett federal stat inom en demokratisk, federal stat där kurderna skall ha möjlighet att forma sin egen framtid.
Det är ännu för tidigt att förutsäga exakt vad som kommer att ske med det kurdiska självstyret i norra Irak efter det USA-ledda kriget. Vi kan dock konstatera att situationen i irakiska Kurdistan än så länge inte har förändrats. Men för den kurdiska befolkningen i Irak är det viktigt att omvärlden ger ett öppet och uttalad stöd för det kurdiska folkets rätt till självbestämmande inom Iraks gränser. Detta borde bland annat innebära följande:
att man erkänner det kurdiska regionala parlamentet som har upprättats genom fria val och den kurdiska regionala regeringen som är utsedd av detta parlament.
att man stöder beslutet i detta parlament om att genomföra en federal stat i Irak där irakiska Kurdistan i sin geografiska helhet utgör en delstat i ett demokratiskt och federalt Irak.
att man ekonomiskt stöder utvecklingen av demokratin i irakiska Kurdistan, bland annat genom satsningar på ekonomisk utveckling, utbildning, förvaltning och jämställdhet.
att man stöder kurdernas rätt till representation som en enskild part i internationella sammanhang när det gäller Iraks framtid.
Vi vill mot denna bakgrund att Sverige fortsätter att vara en pådrivande kraft för utvecklad demokrati och självstyrelse i irakiska Kurdistan. Det är bland annat viktigt att Sverige och EU stöder kravet om att låta kurderna i irakiska Kurdistan själva besluta om sin framtid genom en folkomröstning.
På samma sätt är det viktigt att Iraks grannländer inte tillåts påverka formandet av det framtida demokratiska och federala Irak. Länder som till exempel Turkiet, Iran och Syrien bör i ljuset av detta inte tillåtas någon form av militär närvaro i Irak och i synnerhet inte i irakiska Kurdistan.
Sverige har en viktig roll att spela också inom ramen för den Europeiska unionen för att garantera att det irakiska folket ges stöd och ansvar att forma sin framtid i irakiska Kurdistan.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Mikael Damberg (s) |
|
Hillevi Larsson (s) |
Lars U Granberg (s) |
Johan Andersson (s) |