Motion till riksdagen
2003/04:U266
av Lena Ek och Åsa Torstensson (c)

Genomförande av Kyotoprotokollet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svenska ansträngningar för att få Ryssland och USA att delta i arbetet med genomförande av Kyotoprotokollet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur svenskt miljöbistånd kan bidra till en hållbar utveckling genom att Sverige deltar i Kyotoprotokollets mekanism för en ren utveckling.

Motivering

Kyotoprotokollet reglerar sex så kallade klimatgaser, nämligen koldioxid, metan, dikväveoxid, fluorkolväten, perfluorkolväten och svavelhexaflorid. Det är gaser som i varierande omfattning bidrar till växthuseffekten. I Kyotoprotokollet ingår en överenskommelse att deltagande stater ska minska sina utsläpp av sådana gaser.

Utsläppen jämförs mellan år 1990 och 2008–2012. I-länderna åtar sig att sammantaget minska sina utsläpp med drygt 5 %. EU gemensamt ska inom ramen minska med 8 % (men kan omfördela mellan sig internt), USA med 7 % och Japan med 6 %.

Arbetstekniken för att nå överenskomna resultat är de s.k. flexibla mekanismerna:

  1. handel med utsläppsrätter (olika länder ska kunna dra nytta av att länderna har olika åtgärdskostnader och genom handel kan de totala utsläppen minska på ett kostnadseffektivt sätt)

  2. gemensamt genomförande (projektbaserat samarbete)

  3. mekanismen för en ren utveckling (projekt för att minska utsläpp i länder som inte har något utsläppsåtagande som en del av hållbar utveckling i det landet).

För att Kyotoprotokollet ska träda i kraft krävs att minst 55 länder skriver på avtalet, men också att dessa länder gemensamt står för minst 55 % av koldioxidutsläppen. USA deltog aktivt i förhandlingsarbetet men när avtalet skulle skrivas under bröt USA:s president Bush föregående presidents löfte att underteckna. Nyligen förklarade Rysslands president Putin att landet är tveksamt till att ratificera avtalet. Därmed är hela avtalet i gungning eftersom kravet på 55 % av utsläppen inte kan nås utan deltagandet av någon av dessa stater.

Det är mot bakgrund av Kyotoavtalets stora vikt för en miljömässigt hållbar utveckling i hela världen oerhört viktigt att svenska diplomatiska ansträngningar inriktas på att få också USA och Ryssland att delta i arbete med genomförandet av Kyotoprotokollet. Detta bör ges regeringen till känna.

Sverige har möjlighet att bidra till en hållbar utveckling i de länder som är under övergång till marknadsekonomi och därför inte har några utsläppsåtaganden. Sådant arbete kan ske genom strategisk användning av svensk bistånd såsom miljöbistånd. Därmed stärks också den flexibla mekanismen för en ren utveckling i Kyotoprotokollet. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2003

Lena Ek (c)

Åsa Torstensson (c)