Motion till riksdagen
2003/04:U235
av Annelie Enochson (kd)

Antisemitism


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige genom OSSE särskilt skall arbeta för att omnämna antisemitism i organisationens resolutioner mot diskriminering och i övriga skrivningar om rasism.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för att alla medlemsländer i OSSE skynd­samt inför ett system för att specifikt registrera alla antisemitiska inci­denter som sker i respektive hemländer.

Motivering

Antisemitism innebär uttryckt i klartext judehat. Företeelsen har funnits sedan antikens dagar och har under tidernas lopp framträtt under många olika former, alla riktade mot judar.

Det är med sorg och vemod som vi idag bevittnar att antisemitismen återigen ger sig till känna i stora delar av Europa. Att antisemitiska illdåd och vålds­handlingar mot judar än idag är ett inslag i vår vardag utgör ett hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna och kan inte på något sätt accepteras.

Konflikten mellan palestinier och israeler, som pågått sedan staten Israel bildades, ger ny näring åt och utlöser den ökade antisemitism som vi nu upplever i Europa. De senaste tre åren – framför allt sedan den andra intifadans utbrott – har antisemitiska yttringar blivit alltmer påtagliga i Europa liksom i övriga världen. Judar och judiska egendomar har hotats och attackerats. Antisemitiska slagord har hörts på europeiska gator och klottras på våra väggar. Bakom motståndet mot Israels politik döljer sig alltför ofta ett ifrågasättande av den judiska statens existensrätt liksom fientlighet mot judar i stort.

Existensen av judehat är ett faktum och utgör ett hot mot demokratin och de mänskliga rättigheterna i Europa och i Sverige. Denna onda företeelse får aldrig accepteras eller ignoreras utan måste bekämpas och utrotas, precis som vilken annan form av rasism eller främlingsfientlighet som helst. Vi får aldrig godta att en folkgrupp anses som mindre värd än en annan, vilket är själva antisemitismens budskap.

Antisemitism har även ökat i Sverige. Från de judiska församlingarna rapporteras om att antalet antisemitiska attacker på judar och judiska institutioner av personer med rötter i Mellanöstern ökat kraftigt under de senaste åren i samband med att den israelisk–palestinska konflikten blossat upp på nytt.

Lärare på förortsskolor i de svenska storstäderna rapporterar om öppet judehat bland vissa arabiska och muslimska elever. Det kan ta sig uttryck i vägran att studera judendomen, beundran inför Hitler eller förnekande av Förintelsen. Antijudiska åsikter förekommer emellanåt även bland elever med till exempel högerextrema eller nazistiska sympatier men ses då som regel som oacceptabla och ett problem som måste åtgärdas. Toleransen för anti­-
judiska fördomar i medier och offentlig debatt har också ökat.

På Internet finns ett antal svenskspråkiga hemsidor som tillsammans med information om islam sprider grova antisemitiska fördomar som att judar är giriga, makthungriga, tjuvaktiga, perverterade samt att det finns en global judisk konspiration som syftar till världsherravälde. Islam utnyttjas för att spri­da antijudiska fördomar.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) med sina 55 medlemsländer är en viktig europeisk aktör i detta hänseende och har under senare år tagit viktiga initiativ för att uppmärksamma den ökande antisemitismen. OSSE bör gå vidare i sina ansträngningar. Att särskilt omnämna antisemitism i organisationens resolutioner mot diskriminering och i övriga skriv­ningar om rasism är ett naturligt krav att ställa.

OSSE bör emellertid gå längre än så. Sverige bör verka för att alla medlems­länder i OSSE skyndsamt inför ett likartat system för att specifikt registrera alla antisemitiska incidenter som sker i sina respektive länder. Alltför ofta registreras antisemitiska incidenter under den generella rubriken ”rasism”. Detta är olyckligt eftersom man då har svårt att följa den antisemitiska utvecklingen. Detta i sin tur leder till att kampen mot judehat försvåras.

Stockholm den 2 oktober 2003

Annelie Enochson (kd)