Motion till riksdagen
2003/04:U234
av Kerstin Andersson m.fl. (s)

Ökade insatser mot barnarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att intensifiera insatserna mot barnarbete.

Motivering

I dag finns det 250 miljoner barnarbetare i världen. I de länder där barnarbete förekommer i stor skala är vuxenarbetslösheten mycket hög. Undersökningar visar att det nyrekryteras 80 000 barn per dag i arbetslivet. Antalet arbetande barn i Indien uppskattas till ca 55 miljoner. Det finns betydligt många fler arbetslösa vuxna. Barn är billig arbetskraft, de har svårare att protestera och de är lättare att styra. 250 000 barn används i strid som barnsoldater.

På senare år har ett par uppmärksammade fall givit barnarbete ett ansikte. Mest känd är Iqbal Masih, skuldslav i Pakistans mattindustri. Över hela världen är han en symbol för kampen mot det skadliga barnarbetet. Iqbal Masih fick FN:s ungdomspris för sin kamp för mänskliga rättigheter. 12 år gammal 1995 mördades han.

Iqbal Masihs uttalade i sin kamp för att bekämpa barnslaveri: ”Barn ska ha pennor i händerna inte verktyg.” Miljontals barn i hela världen får inte lov att vara barn på grund av omständigheter som de inte själva styr över men som de är tvungna att acceptera för att överleva.

Ytterligare ett exempel som vi via massmedia 1998 kunde stifta bekantskap med var 10-åriga Tamoor Hussain, barnarbetare och barnslav i en av Parkistans tegelfabriker. Som 4-åring arbetade Tamoor 12 timmar per dag i 40-gradig värme. Som 8-åring flydde han från sin arbetsgivare och förtryckare. Idag för han som barn kampen för barns mänskliga rättigheter tillsammans med 700 organisationer världen över.

Vi har tagit del av rapporter om 6–7 åriga hembiträden i Afrika, Asien och Latinamerika som helt isolerade ifrån sin familj utsätts för misshandel och sexuella övergrepp. Regionalt har Afrika den högsta frekvensen barnarbetare med 41 % jämfört med 22 % i Asien och 17 % i Latinamerika. Asien har dock det största antalet arbetande barn.

Enligt en undersökning som ILO har gjort arbetar mer än två tredjedelar och i vissa länder upp till 69 % av alla barn i olika farliga sysselsättningar. Upp till 20 % av dessa skadas eller blir sjuka av det de utsätts för. Skadorna inkluderar sticksår, brutna eller avslitna kroppsdelar, brännsår, hudsjukdomar, syn- och hörselnedsättning samt andnings-, mag- och tarmsjukdomar. Den psykiska tortyr som barnen lider finns det inga siffror på.

I förslaget till strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med ILO under treårsperioden 2003–2005 framhålls bl.a. att stöd skall lämnas för att stärka organisationens kapacitet för att främja respekten för de grundläggande rättigheterna i arbetslivet, inklusive avskaffandet av skadligt barnarbete, tvångsarbete och människohandel. ILO:s konvention (nr 182) om förbud mot och omedelbara åtgärder för att avskaffa de värsta formerna av barnarbete antogs 1999. Sverige ratificerade konventionen i juni 2001.

Att reagera mot och påtala andra staters kränkningar av barnets rättigheter är en viktig del av arbetet för att förbättra barnens situation i världen. Vi anser att Sverige ska gå i täten för att bekämpa skadligt barnarbete och intensifiera insatserna mot barnarbete. Ambitionerna ska speglas i landets biståndsarbete men också vad gäller kontinuerlig uppföljning av ILO:s konvention (nr 182) och Sveriges utvecklingssamarbete med organisationen.

Stockholm den 30 september 2003

Kerstin Andersson (s)

Helene Petersson (s)

Monica Green (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Marina Pettersson (s)