Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige verkar för att EU i ökande grad engagerar sig i fredsprocessen, den s.k. IGAD-processen, i Sudan i förhandlingarna inte bara med SPLA/SPLM utan även med de rörelser som är verksamma i östra och västra Sudan.
Inledningsvis vill vi hänvisa till förra årets motion om inbördeskriget i Sudan, som även handlar om svenska och andra europeiska företags verksamhet i landet.
Under det gångna året har den s.k. IGAD-processen (Intergovermental Authority on Development), ledd av Egypten och Lybien, för att skapa fred medfört vissa framsteg, framför allt när det gäller samtalen mellan regeringen i Khartoum och SPLM (Sudanese People’s Liberation Movement) och dess väpnade gren SPLA (Sudanese People’s Liberation Army).
SPLA är dock endast en del av den rörelse som står i opposition till Khartoumregeringen. SPLM/SPLA är en del av paraplyorganisationen NDA (National Democratic Alliance), vilken också består av en opposition lokaliserad till östra delarna av Sudan med namnet Sudan National Alliance/Sudan Alliance Forces (SNA/SAF). Under det gångna året har även väpnande rörelser uppstått i västra Sudan riktade mot Khartoumregeringen. Dessa rörelser har kontakt med vad som sker i södra och östra Sudan och har även vissa kontakter med NDA.
IGAD-processen har hittills dock främst berört regeringen i Khartoum och SPLA och i allför ringa grad berört utvecklingen i östra och västra Sudan. Om en stabil och varaktig fred skall kunna byggas måste även de rörelserna i östra och västra Sudan involveras i IGAD-processen.
I förra årets motion om inbördeskriget i Sudan påpekade vi att EU bör engagera sig mer för att skapa fredliga förhållanden i Sudan och på olika sätt understödja IGAD-processen.
Detta krav bör dock följas upp med ytterligare ett yrkande att ett ökat engagemang från EU:s sida bör kombineras så att uppmärksamheten riktar sig mot alla parter i IGAD-processen, inte bara SPLA utan även de rörelser som är verksamma i östra och västra Sudan.
Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Lars Ohly (v) |
|
Berit Jóhannesson (v) |
Gudrun Schyman (v) |
Karin Thorborg (v) |
Sermin Özürküt (v) |