Motion till riksdagen
2003/04:U230
av Kalle Larsson m.fl. (v)

Avveckling av Sveriges medlemskap i IOM


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige snarast möjligt bör säga upp sitt medlemskap och lämna IOM.

2 Inledning

IOM (International Organization for Migration) grundades 1951 på initiativ av USA. Organisationen, vars namn först var Inter-Governmental Committee on Migration in Europe, har i motsats till FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) inte sin grund i internationell rätt och internationella överenskommelser, utan är en medlemsorganisation. Det innebär att den inte har något demokratiskt organ utan enbart svarar inför medlemsstaterna. Sedan 1989 har organisationen förvandlats till en transnationell organisation för global styrning av migration utifrån ekonomiska utgångspunkter.

IOM har nu 19 regionala kontor och över 100 fältkontor. Organisationen är verksam i hela världen. Bara under år 2000 bidrog IOM till att 450 000 människor migrerade. För detta ändamål har man förhandlat fram rabatter på bil­jett­priserna på 60 % med många flygbolag. IOM bedriver på detta sätt en lö­nan­de affärsverksamhet och har kallats ”världens största människosmugg­lare”.

3 Sverige och IOM

Sverige är medlem i IOM. IOM utför transporter av kvotflyktingar till Sverige, men också transporter av s.k. frivilliga återvändande. Ett exempel gäller verk­ställighet av avvisningar till den autonoma zonen i norra Irak, som genom­fördes före kriget. Ett stort projekt som Sverige stödjer gäller människohandel på västra Balkan. Ett sådant projekt är naturligtvis oerhört känsligt, risken är ju stor att genuina flyktingar hindras från att fly om det genomförs med personal som saknar tillräckliga kunskaper om internationell rätt.

4 IOM:s roll i program som går ut på att hindra människor att fly

Human Rights Watch, International Catholic Migration Commission och World Council of Churches har givit uttryck för sin oro över IOM:s aktiva deltagande i arbetet att borda och stoppa fartyg med asylsökande som passagerare, ofta i situationer där FN:s flyktingkommissariat inte är närvarande. Organisationerna framhåller att IOM varken har mandat eller expertis för att identifiera och ge skydd åt dem som är i behov av internationellt skydd. Det finns inte tillräckliga garantier för att flyktingar i behov av skydd skall kunna få kontakt med flyktingkommissariatet eller tillgång till en godtagbar asylprocedur.

IOM har organiserat återvändande till Afghanistan som tveklöst ägt rum för tidigt med hänsyn till förhållandena både ur säkerhetssynpunkt och vad beträffar den materiella situationen. Också beträffande tidigare återvändande till norra Irak har IOM agerat på ett icke försvarbart sätt. IOM har vid dessa tillfällen agerat bakom UNHCR:s rygg. UNHCR, som är den FN-institution som skall vaka över att flyktingars skydd garanteras, har först i efterhand fått information om dessa IOM-projekt.

Jesuit Refugee Service (JRC) har riktat stark kritik mot IOM för organisationens sätt att behandla de 2,5 miljonerna burmesiska migrerande arbetstagarna i Thailand. IOM har redan medverkat till ett registreringsförfarande som lett till en månatlig deportering av upp till 66 000 personer, något som orsakat kritik från MR-organisationer. JRC pekar på att IOM inte bryr sig om vad som händer med de återvändande så snart de passerat gränsen.

Amnesty International och Human Rights Watch anser att IOM inte borde tillhandahålla ett alternativ för stater som vill undvika sina förpliktelser beträf­fande mänskliga rättigheter. De båda MR-organisationerna påminner IOM:s medlemsstater:

När de kommer till rådsmötena kan medlemsstaterna inte lämna sina andra förpliktelser vid dörren, såsom det internationella ansvaret att skydda migranters, flyktingars och asylsökandes mänskliga rättigheter.

Romska Nationella Kongressen (RNC) i Tyskland, som direkt berörs av IOM:s verksamhet säger om IOM:

Organisationen är känd som en springpojke, som i åratal har handhaft deporteringen av romer och sinti, s.k. återvändande, som inte kan genomföras av enskilda stater, ett smutsigt arbete i skuggan, i ett utrymme utanför lagen. Den är en legoknektsorganisation.

RNC anklagar också IOM för att kringgå de europeiska dataskyddsreglerna och utbyta information med stater som RNC anser utövar förföljelse.

5 IOM:s administration och förvaltning av lägren för asylsökande på Nauru och Manus Island, Papua Nya Guinea

Den respekterade människorättsorganisationen Human Rights Watch har i en rapport publicerad 2002 riktat utomordentligt hård kritik mot Australiens re­ger­ing för att man hindrar asylsökande att nå landets territorium för att där söka asyl. I stället tvingar man, i strid med internationell rätt, fartyg med asylsökande ombord att vända och gå till Indonesien eller andra stater där inget effektivt skydd ges till flyktingar. Man kritiserar också Australien för att behandla de asylsökande som tvingas vända på ett godtyckligt och inhumant sätt och för att utsätta dem för godtyckliga frihetsberövanden. Human Rights Watch uppmanar med anledning av detta IOM att upphöra med sin administration och förvaltning av läger som Nauru och Manus Island, Papua Nya Guinea. Asylsökande från fartyg som bordats och hindrats från att nå Australien hålls där godtyckligt fängslade under förhållanden som strider mot internationella regler. Human Rights Watch kräver också att IOM i fortsättningen skall avstå från att göra inbrytningar i FN:s flyktingkommissariats mandat. IOM bör vidare avstå från förvaltande uppgifter avseende stora grupper asylsökande som inte erhållit effektivt skydd. Vidare kräver organisationen att IOM skall upprätta genomskinliga regler och riktlinjer för sina fältkontor med grund i mänskliga rättigheter när det gäller mottagande av och hjälp till asylsökande och flyktingar. Human Rights Watch gav IOM ytterligare ett antal rekommendationer för att uppnå acceptabla förhållanden i organisationens verksamhet.

6 Avtalet mellan IOM och Spaniens regering om att upprätta ett nätverk för att upptäcka ”illegala invandrare” i Spanien

Den 15 april 2003 undertecknade Spaniens invandringsminister Ignacio González och verkställande direktören för IOM Brunson McKinley, en överenskommelse om att IOM skulle sätta upp ”ett nätverk för att ta emot anmälningar” med syftet att upptäcka ”nya illegala invandrade och bekämpa illegal invandring”. Avsikten är att få med frivilligorganisationer i samarbetet för att få fram uppgifter om ”olagligt invandrade” och att dessa sedan skall överlämnas till myndigheterna.

Alla stora oppositionspartier i parlamentet har riktat hård kritik mot överenskommelsen. Socialistpartiets talesperson i invandringsfrågor påminde om att partiet har fördömt liknande aktiviteter i andra länder, både när det gäller politiska dissidenter och invandrade. Det katalanska regionalistpartiet förklarade att överenskommelsen var absurd och predestinerad att leda till misslyckande. Den förenade vänstern anklagade regeringen för att ha beslutat ytterligare en åtgärd som orsakar oro hos invandrade utan handlingar. Tidskriften Migration Newssheet anser att överenskommelsen inte tagit följderna av den i beaktande och att den framkallar obehagliga minnen av Spaniens förgångna när spanjorerna levde i skräck för att bli anmälda av polisspioner under general Francos diktatur.

7 IOM:s verksamhet som partner till den tyska fonden ”Memory, Responsibility and Future”

IOM är samarbetspartner till fonden ”Memory, Responsibility and Future” som betalar ekonomisk kompensation till offer för Nazitysklands system med slavarbetare. IOM arbetar med kompensationen till icke-judiska offer, bl.a. romer. IOM har av professor Ian Hancock kallats för ”det romska folkets fiende” i hans rapport om situationen för romer i Europa. IOM:s huvudstrategi förefaller vara att begränsa antalet mottagare av kompensationen så långt som någonsin möjligt. Av 320 000 anspråk har endast 75 000 godkänts. Vissa IOM-kontor förhandsgranskade ansökningar och föreslog att ansökningarna inte skulle lämnas in. I motsats till andra organisationer accepterar inte IOM kompensation till tidigare slavarbetare i jordbruksindustrin, inte heller till deporterade slavarbetares barn. Statistik visar att i jämförelse med andra organisationer är IOM extremt långsam med att genomföra utbetalningar. Hittills har bara 16 879 personer fått kompensation medan t.ex. den polska fonden redan kompenserat 305 000 personer. Kompensationen skall betalas ut i två delposter, men på grund av IOM:s långsamma handläggning kommer många åldrande sökande avlida innan den andra utbetalningen hinner genomföras. RNC anser att IOM:s sätt att genomföra kompensationen av romer kan jämföras med en andra omgång förföljelse.

8 IOM:s gränskontrollunderrättelseverksamhet

IOM strävar efter att upptäcka och kartlägga migrationsvägar och migrations­mönster för att ge råd till regeringar och träna gränsbevakningsstyrkor i användandet av ny teknologi. IOM ansvarar för pilotprojekt för att bistå EU:s grannländer att anpassa sig till EU:s krav. Organisationen har arrangerat resor till gränsen mellan USA och Mexiko för ukrainska immigrationstjänstemän för att de skulle lära sig om stängsel, löpgravar och högteknologisk utrustning för att fånga illegala invandrare. Ofta beskriver IOM syftet med sina projekt vara att stoppa trafficking av kvinnor, men huvudsyftet är att hindra migration till väst.

9 IOM och s.k. frivilligt återvändande

IOM påstår sig endast medverka vid frivilligt återvändande, men ofta är detta återvändande bara skenbart frivilligt eftersom asylsökande som fått avslag berövats allt stöd och i sin nöd är tillräckligt desperata för att underteckna en överenskommelse om återvändande. Norra Irak, Kosovo, Angola, Afghanistan, Sierra Leone – listan över destinationsländer väcker tvivel om frivilligheten i återvändandet.

10 Amnesty International och Human Rights Watchs gemensamma uttalande om IOM

Amnesty International och Human Rights Watch gjorde ett gemensamt uttalande om IOM i samband med IOM:s styrande råds möte i december 2002. Organisationerna uttryckte oro över bl.a. följande förhållanden:

Vi är särskilt oroade över att IOMs arbete i vissa sammanhang har en negativ effekt på migranters, flyktingars och asylsökandes grundläggande mänskliga rättigheter inklusive rätten att inte bli utsatt för godtyckliga frihetsberövanden och den grundläggande rätten att söka asyl.

– – –

IOMs styrande råd måste kräva att IOM avstår från att eller omedelbart upphör att engagera sig i någon som helst aktivitet som har effekten, antingen direkt eller indirekt, att obstruera mot migranters, flyktingars och asylsökandes åtnjutande av grundläggande mänskliga rättigheter.

– – –

Amnesty International och Human Rights Watch rekommendrar att IOM skall avstå från att ta en ledande roll i situationer som faller under ett skyddsmandat eller andra internationella organisationer som FNs flyktingkommissariat.

– – –

Amnesty International och Human Rights Watch är också angelägna om att IOM inte skall tillhandahålla en alternativ institution för stater som vill undvika sina förpliktelser när det gäller mänskliga rättigheter eller där FNs flyktingkommissariat har avböjt att engagera sig i en viss situation på grund av att man ser allvarliga problem eller faror. Även med de bästa motiv kan IOMs engagemang i sådana situationer leda till att man mot sin vilja underlättar övergrepp och skadar migranter, flyktingar och asylsökande. IOMs närvaro borde inte få förlänga en ohållbar politik och praktik från stater som själva underlåter att följa internationella regler om mänskliga rättigheter. Sådan politik handlar om vissa gränskontroll- och avskräckningsåtgärder, godtyckliga och olagliga frihetsberövanden och uppmuntrande av för tidigt återvändande till ursprungsländer. I sådana fall bör det krävas av staterna att de handlar i eget namn och att de hålls direkt ansvariga för sitt handlande.

11 Sammanfattning

Mot bakgrund av att IOM i viktiga avseenden har handlat och handlar på ett sådant sätt att grundläggande mänskliga rättigheter för migranter, flyktingar och asylsökande kränks bör Sverige snarast möjligt säga upp medlemskapet och lämna organisationen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2003

Kalle Larsson (v)

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Elina Linna (v)

Rolf Olsson (v)

Gunilla Wahlén (v)