Motion till riksdagen
2003/04:U226
av Margareta Andersson och Lena Ek (c)

Konflikten om Kashmir


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förnyade åtgärder för att lösa konflikten mellan Indien och Pakistan om Kashmirområdet.

Motivering

Världssamfundet har svårt att hantera mer än en konflikt i taget. Just nu är det Irakkriget och konflikten mellan Israel och Palestina som finns i fokus. Andra minst lika tragiska och blodiga konflikter uppmärksammas inte alls eller bara om det hettar till lite extra i området.

Ett sådant område är Kashmir som är uppdelat mellan Indien och Pakistan sedan 1947 då länderna bildades efter frigörelsen från Storbritannien. Det har inte i tidigare skeden av historien funnits några internationellt erkända gränser i området. Kashmir ligger i kanten av Himalaya och området är mycket eländigt och svårt att ta sig till via landvägen. Stora karavanvägar har gått igenom området men den bofasta befolkningen har varit ganska liten. Indien, Kina och Ryssland har haft intressen i området och det finns gamla överenskommelser från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet men de har aldrig blivit ratificerade.

FN:s säkerhetsråd har beslutat att det ska genomföras en folkomröstning för att utröna vilket land befolkningen vill tillhöra, eventuellt om man vill bli en fristående nation. Indien har på olika sätt motsatt sig detta och Pakistan hävdar att eftersom majoriteten av befolkningen är muslimer så ska området naturligt tillhöra Pakistan.

Det finns inga starka demokratiska organisationer i området och det råder oftast undantagstillstånd på grund av strider. Detta gör det svårt att få en säker uppfattning om vad människor egentligen vill. Fred är den främsta viljan men hur man sedan skall styra landet finns olika uppfattningar om. En folkomröstning, på båda sidor om Line of Control som gränsen som inte är någon gräns kallas, är troligen den lösning som skulle vara mest riktig ur demokratisk synvinkel för kashmirierna.

Mänskliga rättigheter kan som det ser ut idag inte upprätthållas i området. Det förekommer både strider mellan militära förband och gerillaattacker i landet. Det innebär ett stort lidande för befolkningen. Man kan inte gå säker på gator och torg eller färdas på vägarna. Även i människors hem kan polisen gå in och göra razzior om man misstänker att någon tillhör en gerillagrupp.

Barnens situation är också mycket utsatt. I slutet av 1990-talet var en liten förbättring på gång och man började skönja tendenser till en vilja att förhandla mellan Indien och Pakistan om en lösning på konflikten. Samma tendenser har funnits även under början på 2000-talet men sedan har konflikten på nytt tagit fart genom en gerillaattack eller på grund av motsättningar mellan regeringarna. Man har då och då börjat få igång skolor och högre utbildning i området, annars har undervisningen i stort sett legat nere. Situationen nu är åter igen värre och risken är att ytterligare en generation får en bristfällig utbildning och istället dras in i konflikten.

Området är rikt på naturtillgångar och det innebär att både Indien och Pakistan har anledning att bevaka sina intressen av området. Det stora svenskdrivna vattenkraftsprojektet i Uri som avslutades 1997 förser Kashmir och andra delar av Indien med elström. Man är naturligtvis rädd att förlora denna tillgång liksom möjligheten att bygga ut Jammufloden ännu mer för att utvinna mer kraft. Ur miljösynvinkel är det här dessutom ett ganska bra projekt eftersom man inte behöver anlägga dammar eller göra andra stora ingrepp i miljön. En utbyggnad även på den pakistanska sidan är möjlig med samma miljömässiga fördelar.

Världssamfundet har ett stort ansvar för att konflikten blir löst på ett tillfredsställande sätt. Med beaktande av att både Indien och Pakistan har tillgång till kärnvapen är det angeläget att konflikten löses utan att det uppstår krig mellan de här två grannstaterna. Folket i Kashmir har också rätt att leva i fred och att kunna handla och träffa dem som bor på andra sidan om den konstlade gräns som finns tvärs igenom deras land. Line of Control delar Kashmir ungefär som 38:e breddgraden delar Nord- och Sydkorea eller som Tyskland var uppdelat innan muren föll. Det finns även i detta land familjer som inte träffats på femtio år. Om man ska resa från det ena landet till det andra måste man fara över New Delhi och Islamabad och det är dyrt och svårt att få tillstånd. Vanliga människor kan inte göra det.

FN har inte tagit det fulla ansvaret för folket i Kashmir och det är angeläget av flera olika skäl att en permanent lösning kommer till stånd. Den svenska regeringen bör göra ytterligare påtryckningar i FN för att situationen i Kashmir ska uppmärksammas och konflikten lösas. Detta bör ges regeringen till känna

Stockholm den 30 september 2003

Margareta Andersson (c)

Lena Ek (c)