Motion till riksdagen
2003/04:U224
av Tuve Skånberg (kd)

Religionsfrihet i Europa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att värna religionsfriheten i Europa och dess närhet.

Motivering

I Österrike avskedades år 2000 en frikyrklig lågstadielärare sedan skolstyrelsen slagit fast att ”medlemmar i denna sekt inte lämpar sig för att utbilda barn”. I såväl Österrike som Tyskland finns nu lagar som skiljer mellan ”statligt erkända” religioner och ”övriga” som särbehandlas, dit evangeliska frikyrkor räknas. Den 30 maj 2001 klubbades i Frankrike en ”antisektlag” som ger möjlighet att upplösa och bannlysa ”sektliknande rörelser”, dit också evangeliska kyrkor räknas. Beslutet innebar att en missionerande verksamhet kan benämnas som ”bedrägligt utnyttjande av tillstånd av okunnighet eller svaghet” och medföra fängelsestraff på upp till tre år och 250 000 franc i böter. De nya lagarna sprids till EU-grannarna i Central- och Östeuropa, där t.ex. Vitryssland bedriver en allt hårdare hets mot evangeliska kristna, med hänvisning till EU-ländernas nya antisektlagar. Biskoparna i Kristna evangeliska unionen i Vitryssland vädjade i våras i ett öppet brev om hjälp för den hotade religionsfriheten.

På en fråga 2000/01:1445 till utrikesministern om betydelsen av att påtala vikten av religionsfrihet i Österrike, Tyskland, Frankrike och Vitryssland svarade utrikesministern att hon såg med oro på utvecklingen i dessa länder. De mänskliga rättigheterna måste givetvis respekteras av alla länder. I sitt svar uppmärksammade hon också arbetet i Europarådet, där man bl.a. övervakar respekten för de mänskliga rättigheterna, inklusive religionsfriheten, i samtliga medlemsstater.

Vidare deklarerade utrikesministern att utvecklingen i Vitryssland, liksom tidigare, bör följas noga. Sverige ser mycket allvarligt på alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna som sker i Vitryssland. I Vitryssland söker såväl EU som OSSE och Europarådet följa och främja den demokratiska utvecklingen, inklusive respekten för de mänskliga rättigheterna. Bristande respekt för religionsfrihet är, vad Vitryssland beträffar, ett av inslagen i en utbredd brist på respekt för de mänskliga rättigheterna. Utrikesministern deklarerade att Sverige kommer att fortsätta att bevaka och följa utvecklingen angående religionsfriheten i Europa och dess närhet. Det är bra, men räcker inte.

Sverige bör också inom ramen för EU-sammarbetet aktivt verka för religionsfrihet i Europa och dess närhet.

Stockholm den 30 september 2003

Tuve Skånberg (kd)