Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omfördelning av satsningar på järnvägar och de nationella stamvägarna.
En av de främsta framgångsfaktorerna för en landsdel är att ha en välfungerande infrastruktur. Vi som bor i de norra delarna av Sverige är särskilt beroende av goda kommunikationer. När vi gör satsningar på infrastrukturen är det dock viktigt att dessa görs utifrån ett systemtänkande. Det vill säga att hela trafikströmmen fungerar på ett optimalt sätt, så att medborgarna får största möjliga nytta av investeringarna.
I Mellannorrland pågår det nu stora satsningar på byggandet av Botniabanan mellan Nyland och Umeå. Denna nybyggda bana får inget egentligt värde om den inte knyts ihop med Ådalsbanan som sedan ansluter till Ostkustbanan i Sundsvall. Standarden på de sistnämnda banorna är mycket låg, framför allt på Ådalsbanan. De satsningar som aviserats för standardhöjande åtgärder på Ådalsbanan har en alldeles för låg ambitionsnivå och ökade resurser måste till, så att standarden blir likvärdig standarden på Botniabanan.
Byggandet av Botniabanan medför också ökande problem för tågtrafiken genom Sundsvalls och Timrå centrum. Botniabanan kommer att medföra en betydande ökning av antalet tågrörelser genom centrala delar av både Sundsvalls och Timrå centrum med katastrofala följder för miljön. Genom Sundsvalls och Timrå centrum kommer det att dagligen gå minst ett sextiotal tågsätt, i huvudsak godståg med bland annat farligt gods. Dessa tåg kommer, om inget görs, att medföra att stora delar av framför allt Sundsvalls centrum är blockerat av ständiga bomfällningar. Det förslag som regeringen nu har anslagit medel till i propositionen innebär att ett antal viadukter byggs under järnvägen. Denna lösning löser förvisso problemet med bomfällningarna, men skapar stora ingrepp i stadsmiljön, som är oacceptabla för medborgarna i Sundsvall. Byggandet av viadukter under järnvägen innebär också en rad miljöproblem.
Problem med buller och vibrationer får ingen lösning. Inte heller frågan om trafiken med farligt gods får en tillfredsställande lösning. Det alternativ som har presenterats är en nedgrävning av järnvägen genom Sundsvall. En sådan lösning skulle på ett hållbart och miljömässigt sätt lösa järnvägens genomfart i Sundsvall.
I Timrå har ett förslag presenterats om en ombyggnad av järnvägen så att denna får en dragning i anslutning till Midlanda flygplats. En sådan dragning skulle medföra betydande positiva effekter dels för resenärerna, som skulle kunna använda tåget för resande mellan centrum av Härnösand, Sundsvall och Midlanda flygplats, dels för miljön i Timrå.
För att få optimal nytta av investeringen i Botniabanan behövs, som tidigare nämnts, ytterligare satsningar på Ådalsbanan, framför allt mellan Sundsvall och Härnösand. Denna sträcka är i dag ca 70 km medan samma vägsträcka är 55 km. En betydande potential förbättringar finns för förkortning av järnvägen.
E4:ans genomfart i Sundsvall har den lägsta standarden i Sverige, vad gäller denna Europaväg. Den stora trafikmängden i tätbebyggt område i ca 20 km förorsakar betydande miljöproblem för de kringboende. Genomfarten genom centrala Sundsvall förhindrar också en utveckling av staden. Under flera decennier har det diskuterats hur frågan om en E 4-genomfart skulle lösas. Sedan drygt tio år har det funnits ett förslag till lösning med en bro över Sundsvallsfjärden och en ny dragning söder om Sundsvalls centrum. En mycket stor majoritet av partierna i Sundsvalls kommunfullmäktige står också bakom förslaget. I nu aktuell proposition föreslår regeringen att 100 miljoner kronor satsas under denna period. Det innebär att projektet inte blir verklighet före år 2020. Det är inte rimligt att Norrlands största befolkningscentrum skall ha en sådan undermålig genomfart av E 4. Projektet E 4 Syd Sundsvall måste tidigareläggas.
De av mig föreslagna förändringarna av regeringens förslag innebär betydande kostnader. Jag anser att inga nya projekt bör inledas innan nuvarande byggprojekt fått en tillfredsställande lösning. Satsningen på Norrbotniabanan bör därför senareläggas till dess ovan angivna och angelägna projekt avslutats.
Stockholm den 19 april 2004 |
|
Bertil Kjellberg (m) |