Motion till riksdagen
2003/04:T507
av Annelie Enochson m.fl. (kd, m, fp, v, c, mp)

Infrastrukturutbyggnad i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen i sin vidare planläggning av infrastruktursatsningar för perioden 2004–2015 särskilt uppmärksammar den eftersatta transportinfrastrukturen i Västra Götaland enligt vad i motionen anförs.

Motivering

Sverige behöver en god tillväxt för att klara nödvändiga satsningar bl a på vård och omsorg. Västra Götaland har och förutses av olika experter fortsatt få en god ekonomisk tillväxt. Otillräckliga satsningar på transportinfrastrukturen riskerar att hämma denna för landet så viktiga utveckling. En stor del av Sveriges export- och importflöden går genom eller till/från regionen vilket ytterligare förstärker den nationella betydelsen av ett väl fungerande transportsystem i Västra Götaland.

En av de starkaste möjligheterna att stimulera den ekonomiska tillväxten ligger i att förbättra infrastruktur och trafikutbud så att kundunderlag och arbets­marknad vidgas genom s k regionförstoring. I Västsverige finns en stor potential för regionförstoring framförallt genom utbyggnad av järnvägssystemet. Exempelvis kan arbetsmarknaderna i Varberg, Borås, Trollhättan/
Vänersborg och Uddevalla integreras med arbetsmarknaden i Göteborg och på så vis både stärka tillväxten och sprida den till fler geografiska områden. Vidgade arbetsmarknader bidrar också till ökad jämlikhet.

Utbyggnaden av såväl väg- som järnvägsnät i Västra Götaland har av olika skäl blivit eftersatt. Bristerna på E 6, Rv 45, E 20 och Rv 40 är redan i dagsläget stora, samtidigt som trafiken, inte minst godstransporterna, växer kraftigt. Flera vägar i Västra Götaland tillhör landets mest olycksdrabbade. Kapaciteten på järnvägarna Norge/Vänernbanan, Västra Stambanan, Kust-till-kust-banan, Västkustbanan, och Göteborgs central är otillräcklig och ett hinder för en önskad utveckling av tågtrafiken. Detta drabbar utbudet av regional trafik där det finns en politisk vilja i Västra Götaland att satsa på en kraftfull utveckling av den spårbundna kollektivtrafiken. Också väg- och järnvägsanknytningarna till de nationellt viktiga målpunkterna Göteborgs hamn och Landvetter flygplats har påtagliga brister.

Konsekvenserna av den otillräckliga transportinfrastrukturen i Västra Götaland blir lägre tillväxt, onödiga trafikolycksoffer, sämre miljö och ökade svårigheter att uppfylla miljökvalitetsnormerna.

Politikerna från Västra Götaland uppvisar en stor enighet beträffande vilka åtgärder som behöver genomföras och om vad som är viktigast. Under den genomförda investeringsplaneringen har vi utvecklat en process där politiska företrädare för kommuner och Västra Götalands-regionen efter dialog med många andra intressenter gemensamt kommer fram till de avvägningar och prioriteringar som behöver göras. Detta finns uttryckt i Västra Götalands-regionens yttrande över Banverkets och Vägverkets förslag till nationella investeringsplaner samt i regionens förslag till regional infrastrukturplan.

I augusti 2003 överlämnades en skrivelse – undertecknad av samtliga 49 kommunstyrelseordförandena och av regionstyrelsens ordförande – till ansvarigt statsråd. I skrivelsen anförs, mot bakgrund av den ovan tecknade situationen vad gäller transportinfrastrukturen, att ”vi inte kan förstå hur statens trafikverk kan föreslå så blygsamma satsningar på väg- och järnvägsnäten i Västra Götaland som nyligen presenterats av Vägverket och Banverket. Vi anser också att planeringsramen för åtgärder i den regionala infrastrukturen bättre måste beakta de stora behoven och trafikbelastningen i regionen. Vi hemställer att regeringen uppmärksammar den påtalade situationen och i sina beslut om infrastruktursatsningar för perioden 2004–2015 på ett bättre och mer rimligt sätt tillgodoser trafiksäkerhet, miljö och utvecklingsmöjligheter i Västra Götaland.”

Riksdagen bör därför tillkännage vikten av att regeringen i sin vidare planläggning om infrastruktursatsningar för perioden 2004–2015 uppmärksammar den eftersatta transportinfrastrukturen för Västra Götaland.

Stockholm den 6 oktober 2003

Annelie Enochson (kd)

Per Landgren (kd)

Holger Gustafsson (kd)

Ingemar Vänerlöv (kd)

Else-Marie Lindgren (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Elizabeth Nyström (m)

Ulf Sjösten (m)

Kent Olsson (m)

Anita Sidén (m)

Inger René (m)

Cecilia Magnusson (m)

Erling Bager (fp)

Lars Tysklind (fp)

Axel Darvik (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Eva Flyborg (fp)

Marita Aronson (fp)

Anita Brodén (fp)

Christer Winbäck (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Rolf Olsson (v)

Rossana Dinamarca (v)

Berit Jóhannesson (v)

Birgitta Carlsson (c)

Claes Västerteg (c)

Annika Qarlsson (c)

Åsa Torstensson (c)

Barbro Feltzing (mp)