Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en tidigareläggning av byggstart för resecentrum i Karlstad.
En regions tillgång på goda kommunikationer är en väl dokumenterad framgångsfaktor för regional utveckling. Tillsammans med andra faktorer, såsom god och hög utbildningsnivå, god och konstruktiv samverkan mellan regionens aktörer och en attraktiv livsmiljö kommer kommunikationer och samordningen mellan olika transportslag, högt upp på listan över insatser som samhället förväntas stå för.
I arbetet med tillväxtavtalet för Värmland lyfts pendlingsmöjligheterna fram som en avgörande faktor för att man skall kunna bo kvar på sin bostadsort, även om arbetet finns på annan ort. Kollektiva pendlingsmöjligheter ökar även den mindre kommunens möjlighet att konkurrera, som en plats med god boende- och livsmiljö, men med ett bra arbete inom pendlingsavstånd. En god kollektivtrafik är inte bara en fråga om turtäthet och fordonsstandard, utan i lika hög grad en fråga om infrastruktur, intryck, service och bekvämlighet i anslutning till själva resan.
För närvarande pågår ett arbete inom Värmland att utveckla den regionala tågtrafiken. Bland annat förnyar Värmlandstrafik AB vagnsparken för att erbjuda bättre resandestandard i bekvämare och miljövänligare fordon. Dessutom har ett samarbete, Gränstrafiken, etablerats med Dalarna och Örebros län och med Hedmarks fylke i Norge, om utvecklat regionalt resande. Detta för att erhålla en regionförstoring innehållande bl.a. tre universitet/högskolor samt pendlingsmöjligheter mellan dessa regioner såväl som till Osloregionen. Rikstrafiken har också anslagit medel för regionöverskridande mellan Falun/Borlänge och Karlstad. Påpekas bör också att den långväga tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm enbart gör stopp i Arvika och Karlstad. Mellanliggande stationer/orter servas via den uppbyggda gränstrafiken, med omstigning i huvudsak i Karlstad till fjärrtåget. Värmland behöver ett resecentrum i Karlstad. En plats där olika trafikslag kan sammanföras och övergångar mellan trafikslagen underlättas, allt för att förbättra kollektivtrafikens tillgänglighet, attraktivitet och konkurrenskraft. Riksdagen har fastställt transportpolitiska mål, vilka är styrande bland annat för den del av transportsystemet som den av samhället styrda och delfinansierade kollektivtrafiken utgör. Som övergripande transportpolitiskt mål gäller att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Utvecklingen av ett resecentrum är ett projekt som helt ligger i linje med detta mål och dessutom berör samtliga sex underliggande delmål inom det transportpolitiska området. I Banverkets slutliga förslag till ”Framtidsplan för järnvägen” för perioden 2004–2015 finns i och för sig Resecentrum i Karlstad omnämnt. Problemet är att det planeringsmässigt är inplanerat mycket sent i perioden, så sent att de satsningar som pågår i Värmland och hela regionen riskerar att gå om intet pga de brister som finns vid nuvarande järnvägs- och busstation i Karlstad. Ska Värmland kunna utvecklas till bli en bärkraftig region krävs en infrastruktursatsning i ett nytt resecentrum som ger möjligheter till pendlingsresor åt alla håll. Därför behövs en tidigareläggning av det planerade resecentrumet i Karlstad till senast 2006.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Tommy Ternemar (s) |
|
Marina Pettersson (s) |
Berit Högman (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |