Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om infartsparkeringar på statlig mark.
Avgaserna från trafiken är den största källan till luftföroreningar i storstaden. I arbetet för det hållbara samhället är det av stort intresse att människor om möjligt utnyttjar kollektivtrafiken till och från arbetet.
Ett sätt att öka det kollektiva resandet är att underlätta för resenärerna att kombinera ressätt. För att attrahera människor med långa avstånd till arbetet att byta färdsätt från bil till kollektivtrafiken krävs goda alternativ. Det är viktigt, inte minst i en storstadsregion, att det längs infartslederna finns parkeringar där man enkelt kan byta från bilen till de kollektiva färdmedlen.
I Stockholmsregionen har det skett en fördubbling av infartsparkerandet de senaste 10–15 åren. Det är en mycket viktigt utveckling som inte får stanna av.
Tillgängligheten samt eventuell kostnad för att ställa bilen på en välbelägen infartsparkering spelar in i valet mellan att stanna eller att fortsätta arbetsresan med bil istället. Som exempel har nu infartparkeringen vid Södertälje syd belagts med avgift. Marken ägs av staten och förvaltas av ett statligt bolag som får sina direktiv av regeringen. Att avgiftsbelägga dem som väljer att fortsätta arbetsresan med ett mer miljömässigt transportmedel ökar inte incitamenten att minska antalet arbetsresor med bil.
Staten, som ägare till den mark vid järnvägsstationer som upplåts till infartsparkeringar, har ett ansvar att se till att de olika samhällsmålen samspelar. Det är viktigt att de transportpolitiska målen och miljömålen inte kolliderar med annan statlig uppgift.
Att avgiftsbelägga infartsparkeringar på statlig mark motverkar strävanden att nå de miljöpolitiska och transportpolitiska målen.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Cinnika Beiming (s) |