Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om färjetrafik mellan Öland och fastlandet.
Öland har med sitt geografiska läge en intressant utvecklingspotential och kan med sina speciella förutsättningar bidra positivt till en samlad tillväxt i regionen. Samtidigt erbjuder ön utomordentliga möjligheter till rekreation. Turism, näringsliv och service är viktiga nyckelbegrepp för fortsatt utveckling. Det förutsätter goda kommunikationer. Ölandsbrons tillblivelse innebar naturligt det avgjort betydelsefullaste tillskottet i det sammanhanget.
Före Ölandsbrons tillkomst fanns förutom färjelinjer mellan nuvarande brofästeområden också andra färjelinjer till och från ön. Samtidigt som bron sväljer en ökad trafikmängd har mångfalden av överfartsleder genom brons tillkomst minskat. Det ger vid högfrekventa tillfällen vissa flaskhalsproblem samtidigt som det ökar belastningen på miljön. Det skapar också omvägsproblem för exempelvis resande från norra Öland som skall resa norrut i länet och landet.
I regeringens trafikpolitiska arbete är trafiksäkerhet och miljövänlighet viktiga delar.
En färja mellan Oskarshamn och Byxelkrok på norra Öland skulle avsevärt förbättra trafiksäkerheten och skona miljön. Merparten av fritidshusägare och campinggäster på norra Öland är hemmahörande i Mälardalsområdet. För alla dessa vore det en stor fördel att kunna ta en körpaus på färjan istället för att färdas runt i 17 mil via bron och på land. Naturligtvis skulle en tillräckligt stor färja ha motsvarande effekt i miljöförbättrande syfte.
För turistnäringens del och även ur regionalt tillväxtperspektiv är det oerhört viktigt för norra Öland med en längre turistsäsong. Det ger utökade möjligheter till utveckling och ökade möjligheter till heltidsförsörjning från turistnäringen. I första hand skulle en färjelinje vara till stor fördel under perioden påsk till september.
Arlas mejerinedläggning i Borgholm nästa år gör att många som nu pendlar från norra Öland får mycket svårt att hitta nya arbeten lokalt. En daglig pendling på 20 mil för ett arbete i Kalmar är en onödigt betungande uppgift även om det finns ett fåtal som gör det redan i dag på grund av den mycket begränsade arbetsmarknaden i Borgholms kommun. De tre nordligaste socknarna har under åren 1995–2002 minskat antalet invånare med 8 %. Det tynger en redan negativ befolkningsutveckling i Borgholms kommun. Prognoserna är vikande även framåt. En förbättrad kommunikationsled genom etablering av en färjelinje mellan Byxelkrok på norra Öland och Oskarshamn med statlig medverkan skulle öppna ett nytt fönster för Öland liknande det bron gjorde för ön. En ytterligare åtgärd vore att fortsätta utbyggnaden också med färjetrafik mellan Öland och Gotland.
Stockholm den 4 oktober 2003 |
|
Agne Hansson (c) |