Motion till riksdagen
2003/04:T450
av Marie Wahlgren m.fl. (fp)

Infrastruktursatsningar i Skåne


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fullfölja och tidigarelägga de av Vägverket och Banverket planerade infrastruktursatsningar som beskrivs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra den med Region Skåne och Malmö stad överenskomna byggnationen av Citytunneln i Malmö.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att planera en fast järnvägsförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdra åt Banverket att påbörja planeringen av de nya järnvägsförbindelser som beskrivs i motionen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdra åt Vägverket att genomföra utbyggnaden av E 22 enligt de intentioner som beskrivs i motionen.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genomföra de satsningar på en säker skånsk trafikmiljö som beskrivs i motionen.

Motivering

Skåne är en av de mest expansiva regionerna i Sverige just nu. Samtidigt har regionen gått igenom stora förändringar de senaste åren som påverkar behovet av infrastruktursatsningar. Detta inkluderar sammanslagningen av Malmöhus län och Kristianstads län samt bygget av den fasta förbindelsen till Danmark. Dessa förändringar bör leda till kraftiga infrastruktursatsningar i Skåne av både miljö-, framkomlighets- och trafiksäkerhetsskäl. Infrastruktursatsningarna i Skåne bör syfta till att binda samman hela regionen. Satsningar på E 22 och Simrishamnsbanan är extra viktiga. Vidare krävs av miljöskäl ett antal andra satsningar, framför allt när det gäller järnvägstrafiken. Trafiksäkerheten måste öka och då är utbyggnaden av motorväg till Trelleborg av yttersta vikt. Sist men inte minst är en fungerande infrastruktur grunden för tillväxten i regionen. Inte minst gäller det kommunikationen med kontinenten och Danmark.

Hela Skåne skall vara tillgängligt

En av de viktigaste satsningarna är tvärförbindelsen mellan Malmö och Kristianstad d.v.s. E 22. Det är viktigt att framkomligheten på den väg som förbinder regionens administrativa centrum är god. Det är viktigt både för miljön och framkomligheten att dra E 22 utanför vissa av de orter som vägen passerar, vilket inte ingår i den liggande planen. Fler delar av E 22 borde också vara dubbelfiliga. Om Vägverket inte har resurser tillgängliga för att göra satsningarna på E 22 bör man överväga att antingen låna pengar till denna satsning eller överväga någon form av PPP-lösning.

En annan vägsträcka där framkomligheten behöver förbättras är väg 19 mellan Kristianstad och Ystad. Denna sträcka har en mycket blandad trafik av både personbilar, tung trafik och jordbruksmaskiner. Här rör det sig dock om mindre insatser som att bygga omkörningsfiler. Vägverket bör få i uppdrag att ta fram en plan för ombyggnad av denna sträcka.

Satsningar på järnvägen för miljöns skull

Den nuvarande planeringsperioden för banplanen innehåller ett flertal viktiga satsningar, men många ligger alltför sent i denna plan och bör genomföras tidigare än planerat. Det är också viktigt att markera att de speciellt utpekade satsningarna såsom Citytunneln inte får ytterligare försenas som led i de sparbeting som landets för närvarande dåliga ekonomi kräver.

Följande satsningar sker under perioden enligt Banverkets plan. Dessa bör till viss del kompletteras enligt vad som beskrivs under varje punkt:

Följande satsningar bör fortgå enligt plan:

Det kan inte nog påpekas vikten av fungerande trafiklösningar vad avser framför allt persontrafiken i Sveriges tredje stad. Det är från miljösynpunkt mycket viktigt att antalet kollektivpendlare ökar för att minska biltrafikens negativa miljöpåverkan när regionen nu befinner sig i ett expansivt skede.

Banverket bör redan nu påbörja planeringen för ett antal framtida banutbyggnader varav vissa borde kunna initieras i slutet av planperioden:

Staten bör på sikt satsa på snabbtåg, då detta är i grunden en viktig miljöåtgärd. Det borde vara självklart att tåget är det naturliga valet vid transporter mellan befolkningscentrum i södra och mellersta Sverige såväl som för transporter från Sverige till Mellaneuropa. För detta krävs dels investeringar i snabbtåg, t.ex. Europalänken, samt en järnvägstunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

Samtidigt som järnvägssatsningarna är viktiga för en god miljö måste man kunna garantera miljöhänsyn vid byggnation. Detta gäller särskilt vad avser tunnelbygget genom Hallands ås. Med anledning av den senaste tidens händelser bör Västkustbanans sträckning åter utredas. Vi utesluter inte att tunneln genom åsen är en lämplig lösning men den bör prövas mot andra alternativ både vad avser miljö och ekonomi. Med tanke på den osäkerhet som gäller kring tunnelbygget måste alternativa lösningar också tas fram så att inte möjligheten att åstadkomma en snabb järnvägsförbindelse längs med den svenska västkusten försenas ytterligare.

En säker trafikmiljö

Skåne behöver en säkrare trafikmiljö. En av de farligare vägarna i regionen är E 6 som fortfarande inte har motorvägsstandard fram till Trelleborg. Detta finns nu med i Vägverkets planer men har flyttats fram i tiden. Det är absolut inte acceptabelt. Om nollvisionen inom trafiksektorn skall tas på allvar, måste utbyggnaden av E 6 ha högsta prioritet.

Skånes betongmotorvägar lider av kraftig förslitning och måste renoveras. Vägverket bör få resurser för detta underhåll.

Trafiksäkerheten måste också säkras genom andra medel än rena vägsatsningar. En ökad satsning på både information och trafikövervakning är viktig. Detta gäller särskilt kring farorna med alkohol och bilkörning. Vägverket bör få i uppdrag att göra en specialsatsning vad avser information kring vägtrafiksäkerhet i Skåne för att kunna utvärdera hur mycket informationssatsningar kan göra för att minska trafikolyckorna.

Stockholm den 6 oktober 2003

Marie Wahlgren (fp)

Christer Nylander (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Allan Widman (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Tina Acketoft (fp)