Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en korrigering av körkorts- och skattelagstiftningen.
Följande är ett exempel hämtat ur verkligheten.
Förutsättningar: Svensk kvinna, gift med svensk man, fast gemensam bostad under vilken adress makarna är mantalsskrivna i Sverige, fast arbete i Sverige i internationellt företag, egen svenskregistrerad bil.
Kvinnan erbjuds av sin arbetsgivare ett arbete på koncernhuvudkontoret, placerat i Schweiz (som icke är ett EU-land). Hon är lokalt anställd och löneskattar i Schweiz där hon även har fast bostad.
Övriga familjen är kvar i Sverige, makarna gifta, mannen anställd i Sverige. Makarna äger gemensamt ett sommarhus. Förmögenhetsskattar i Sverige.
Kvinnan betraktas ej som utflyttad utan är fortfarande folkbokförd i Sverige. Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Schweiz är ej tillämpbart.
Hennes egen svenskregistrerade bil använder hon i Schweiz. Efter ett år får hon inte köra bilen med svenska nummerplåtar, ej heller anses det svenska körkortet längre giltigt. Bilen måste inregistreras i Schweiz, det svenska körkortet annulleras i utbyte mot ett schweiziskt (utan särskilda krav på prov).
Eftersom hon (av skattemässiga skäl) är folkbokförd i Sverige, men sedan flera år lokalt anställd i Schweiz, tillåts hon inte köra med schweiziskt körkort i Sverige överhuvudtaget!
Hon får heller inte utan vidare prov m.m. byta sitt schweiziska körkort mot ett svenskt (jämför det omvända förhållandet i Schweiz) om och när hon åter väljer ett arbete med placering i Sverige.
Hennes fall är knappast unikt i en tid när rörligheten på den internationella arbetsmarknaden snarare ökar. Det kan dock knappast ha varit lagstiftarens intentioner att provocera fram skilsmässor mellan makar eller förflyttning av hela familjer för det fall att den ena av makarna erbjuds jobb för obestämd tid utomlands.
Inom EU-länderna torde ett EU-körkort med tiden kunna bli en lösning. I andra fall borde ett internationellt körkort för längre tid kunna erbjuda en möjlighet.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Henrik S Järrel (m) |