Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att starta byggandet av E 18 sträckan Lekhyttan–Adolfsberg under år 2004.
Utbyggnaden av sträckan Lekhyttan–Adolfsberg mellan Örebro och Karlskoga har planerats och diskuterats under en lång följd av år. Efter alla utredningar och tillåtlighetsprövningar biföll regeringen Vägverkets ansökan om att bygga en fyrfältig väg mellan Lekhyttan och Adolfsberg i nytt läge.
I Vägverkets förslag till nationell väghållningsplan för perioden 2004–2015 är väg E 18 på den aktuella sträckningen redovisad med byggstart år 2006 eller 2007. Planen för byggandet beräknas bli fastställd under november/december 2003. Ombyggnaden omfattar en ny fyrfälts väg norr om nuvarande väg mellan Lekhyttan och Berglunda trafikplats.
Väg E 18 på delen Lekhyttan–Adolfsberg är hårt trafikerad med hög trafikrytm. Trafiken består till stora delar av internationell, nationell och regional tung trafik. Delen Karlskoga–Örebro har också stor andel arbetspendling. Trafikmängden varierade under de senaste trafikmätningarna mellan ca 8 500 och 15 000 fordon/ÅD. Antalet trafikolyckor med personskada uppgår till 44 stycken under perioden 1997–2002. Vid dessa olyckor dödades 10 personer, 9 skadades svårt och 62 fick lindriga skador. Av de 10 förolyckade dödades 6 personer i mötesolyckor.
Under hösten 1999 presenterade regeringen i en skrivelse till riksdagen ett ”Utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem främst på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten”. I skrivelsen föreslog regeringen att vägobjektet E 18 Lekhyttan–Adolfsberg skulle tidigareläggas i förhållande till fastställd plan. Med tanke på att arbetsplanen inte fastställs förrän i november/december 2003 kan inte ombyggnaden påbörjas förrän under 2004. Regeringens förslag som godkändes av riksdagen bör ligga fast, vilket i praktiken innebär byggstart år 2004.
Väg E 18 ingår i ”Nordiska triangeln” vars syfte är att förbättra kommunikationerna mellan Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Helsingfors. I projektet ingår de väg- och järnvägsförbindelser som sammanbinder dessa städer samt Arlanda flygplats och Göteborgs hamn. E 18 förbinder Stavanger i Norge med S:t Petersburg i Ryssland via Oslo–Karlstad–Örebero–Stockholm–Helsingfors. Karlskoga–Örebro utgör en viktig del av Nordiska triangeln. EU beslutade redan 1994 vid ett toppmöte i Essen att stödja Nordiska triangeln som ett av 14 projekt på transportområdet.
E 18 är Nordens viktigaste tvärförbindelse med anknytning ända till S:t Petersburg. När handeln mellan länderna växer ökar även trafiken och godsvolymen på E 18. Den ökande internationaliseringen och storstadstillväxten gör att behovet av kontakter och därmed transporter ökar. E 18 anknyter här förutom till Ryssland också till de baltiska länderna via hamnarna i Oxelösund och Norrköping.
Standardförbättringar av E 18 är en av de få infrastrukturåtgärder i Sverige där EU kan vara medfinansiär. Sverige bör utnyttja den möjligheten. EU:s målsättning är att de fjorton prioriterade transportprojekten ska vara genomförda år 2010.
Norska företagsinvesteringar har de senaste åren varit betydande i stråket Karlstad–Örebro. Ett stort antal företag har övergått i norsk ägo, vilket innebär ett ökat behov av transporter av såväl personer som gods.
Listan på argument för att snabbt bygga ut E 18 sträckan Lekhyttan–Adolfsberg kan göras lång. Trafiksäkerheten, logistikföretagens behov av att flaskhalsar byggs bort, strukturförändringar av näringslivet, en regional arbetsmarknad, lokaliseringen av Örebro-Bofors flygplats, samverkan mellan universiteten i Karlstad och Örebro, inrättandet av Campus Karlskoga, Universitetssjukhuset i Örebro med Värmland som upptagningsområde, Örebroregionen som logistikcentrum och turismutvecklingen utgör alla goda skäl för att genomföra den tidigareläggning som riksdagen tydligt har uttalat sig för.
I samband med att den nationella väghållningsplanen för perioden 2004–2015 ska fastställas bör regeringen således återkomma till riksdagen med förslag om byggstart under år 2004 för E 18 sträckan Lekhyttan–Adolfsberg.
Stockholm den 4 oktober 2003 |
|
Sven Gunnar Persson (kd) |