Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tågen skall stanna vid de stationer där det finns resande som vill stiga på eller kliva av.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att SJ, som ett samhällsägt företag, skall ha en demokratiskt beslutad ägarstrategi som prioriterar verksamhetens samhällsnytta och medborgarnas behov och i samverkan med andra, t.ex. Banverket, bedriver tågtrafiken utifrån de resandes behov i hela landet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla samhällsägda trafikföretag skall drivas på ett effektivt sätt och med rimlig avkastning, men att detta inte skall tillåtas motverka företagens egentliga uppgift.
Den avreglerade tågtrafiken, bolagisering, höga avkastningskrav osv. är på god väg att förstöra de resandes tilltro till tågtrafiken som ett alternativ till andra färdsätt, t.ex. den privata bilen, flyg och långfärdsbussar. Genom ett flertal olika tågoperatörer, som trafikerar olika sträckor i olika delar av landet, försvåras biljettköpen för de resande, som ibland skall kombinera biljetter från olika operatörer för en resa. Stängda stationer, sämre service på grund av personalnedskärningar, snabbtåg som blåser förbi ett stort antal stationer med stort resandeunderlag, återkommande förseningar, dåligt underhåll osv. – allt detta leder till stor irritation rörande tågtrafiken. Till detta kommer ökade priser som försämrar persontågtrafikens konkurrenskraft jämfört med andra färdsätt.
Järnvägens utbyggnad hade och har en stor betydelse för den industriella utvecklingen i landet och hade och har fortfarande en stor betydelse regionalt, lokalt och för enskilda små orter och deras medborgare. En väl fungerande tågtrafik – dvs. goda förbindelser med fungerande anslutningar – ger boende på mindre orter möjlighet att pendla till arbete och studier på annan ort. Det krymper alltså periferins avstånd till centrum regionalt och nationellt. Men då måste ju tågen stanna även vid dessa mindre orters järnvägsstationer!
Degerfors är ett litet samhälle som haft och har stor nytta av tågtrafiken. Degerfors har nyligen drabbats av ett hårt slag p.g.a. nedläggningen av sitt stålverk och behöver all hjälp för att behålla sin befolkning, kunna skapa nya arbetstillfällen, möjliggöra arbete och utbildning på annan ort m.m. Dessutom kommer många resande från Karlskoga, så upptagningsområdet är relativt stort. Även Karlskoga är inne i en omställningsprocess och behöver hjälp, inte hinder, för att kunna utvecklas positivt. För något år sedan kunde pendlare ta ett snabbtåg från Stockholm ca kl. 17.00 och gå av i Degerfors strax före kl. 19.00. Denna tur var invand, väl fungerande och hade många resande. Denna avgång passerar numera Degerfors utan att stanna. I stället hänvisas de resande till ett snabbtåg som avgår redan kl. 16.05, som för de flesta är för tidigt för att hinna med, eller till en snabbtågsavgång kl. 18.00, som innebär att de är framme först strax före kl. 20.00, dvs. en timme senare jämfört med tidigare. Denna timmes senare hemkomst är förstås mycket negativ för de resande.
Huvudprincipen måste vara att tågen skall stanna vid järnvägsstationer där det finns resande som vill stiga på eller kliva av tåget. Detta skall riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vidare skall SJ, som ett samhällsägt företag, ha en demokratiskt prioriterad ägarstrategi som prioriterar verksamhetens samhällsnytta och medborgarnas behov och i samarbete med andra bedriver verksamheten utifrån de resandes behov i hela landet. Detta skall riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Alla samhällsägda företag skall drivas på ett effektivt sätt och med rimlig avkastning, men detta får inte motverka företagens egentliga verksamhet. Detta skall riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Peter Pedersen (v) |