Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samla de olika trafikinspektionerna till en enda inspektionsmyndighet.
För närvarande har de olika trafikslagen sjöfart, luftfart, väg och järnväg var sin inspektion som utövar myndighetstillsyn.
Många frågor rörande tillsyn och säkerhet vid de olika trafikslagen är gemensamma oberoende av teknik och organisation. Gemensamma frågor är t.ex. egenkontroll, farligt gods, riskanalyser, rapporteringsrutiner, förarutbildningar och olycksutredningar.
Säkerhetsfrågor har på senare år uppmärksammats alltmer. Svåra olyckor och hot om terrorhandlingar kräver större förebyggande säkerhetsarbete. Vi blir alltmer beroende av internationella regelverk som ska inplementeras hos oss. En samlad ”Statens trafikinspektion” skulle kunna bli den myndighet som ansvarar för detta arbete.
Samordningsfördelar med en gemensam inspektion är uppenbara. Rimligtvis borde det finnas gemensamma standarder som är tillämpliga för alla trafikslagen. Ett informations- och kunskapsutbyte mellan de olika trafikslagens säkerhetsarbete skulle öka kompetensen och resultera i högre kvalitet. Kvaliteten mellan de olika trafikslagens nuvarande inspektioner är och har varit skiftande. Luftfartsinspektionen har en erkänt hög standard medan däremot ansvaret för säkerhet och tillsyn inom den svenska sjöfarten varit föremål för betydande diskussion och kritik. En jämförelse mellan inspektionerna visar att deras ansvar är olika långtgående och utformade på olika sätt. Trafikutskottet har behandlat frågan upprepade gånger. I betänkandet 2002/03:TU5 förklarade utskottet som sin uppfattning att det kunde finnas ett egenvärde i att regelverket avseende all fyra inspektionerna fick en mer enhetlig form. I vart fall ansåg utskottet att inget hade framkommit som motiverade dittillsvarande – historiska – skillnader i regelutformningen.
Redan tidigare har frågan väckts att samla alla inspektioner till en samlad trafikinspektion, bl.a. har flera olika motioner inlämnats. Riksdagens revisorer har i sina utlåtanden i frågan framhållit att en oberoende inspektion gentemot verken är en väsentlig fördel. Att separera inspektionen från det verk som ska inspekteras är nödvändigt. Regeringen är själv inne på sådana tankar. I förslag till budgetproposition för år 2004 föreslår regeringen att Luftfartsverket delas upp i ett affärsverk och en myndighetsdel. Det är angeläget, anför regeringen, att uppdelningen genomförs i syfte att undanröja dagens situation där myndigheten kontrollerar sig själv. Regeringen anför vidare att ”bildandet av en luftfartsmyndighet hindrar inte att regeringen i framtiden utreder om en trafikslagsövergripande inspektion bör bildas”. För att eliminera konflikter mellan producerande/affärsdrivande verksamheter och rena inspektionsuppgifter som säkerhet och tillsyn, krävs självständiga myndigheter. Det pågår, som redovisats ovan, redan nu ett arbete med isärskiljande och detta bör kompletteras med att de självständiga inspektionerna samlas i en gemensam ”Statens trafikinspektion”. De samordningsfördelar som kan uppnås beskrivs ovan.
I en samlad trafikinspektion skulle de olika inspektionerna organisatoriskt placeras in under ett gemensamt tak – där även Haverikommissionen kan ha sin hemvist. Regelverket avseende de fyra inspektionerna skulle ges en enhetlig form samtidigt som man inte riskerar de olika inspektionernas fackkunskap.
Det som här har anförts om att samla de olika trafikinspektionerna till en enda inspektionsmyndighet ska riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Karin Thorborg (v) |
|
Owe Hellberg (v) |
Kjell-Erik Karlsson (v) |
Sten Lundström (v) |
Sven-Erik Sjöstrand (v) |
Karin Svensson Smith (v) |