Motion till riksdagen
2003/04:T392
av Helena Bargholtz (fp)

Gotlandstrafik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att prioritera en lösning av Gotlandstrafikens problem.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att snabbt rusta upp väg 73 mellan Fors och Älgviken.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen om sin mening vad i motionen anförs om en ändring av reseavdraget så att det följer prisutvecklingen och tar hänsyn till transporter till och från barntillsyn.1

1 Yrkande 3 hänvisat till SkU.

Motivering

Utan fungerande kommunikationer kan aldrig hela Sverige få en positiv utveckling. Detta är en grundbult också för utvecklingen på Gotland. Främst måste satsningar göras på vägar och IT-teknik.

Färjetrafiken

En ”väg”som inte får glömmas bort är färjekommunikationerna till Gotland. Här har staten huvudansvaret för att en god bastrafik kan upprätthållas. Det handlar inte enbart om pris och tillgänglighet utan även om långsiktighet och stabilitet. För gotlänningarna är det viktigt att färjetrafiken, deras landsväg till fastlandet, inte drabbas av de orimliga kostnader som fallet är idag. Den oro som gotlänningarna känner för den olösta frågans konsekvenser för Gotlands tillväxt och välfärd måste respekteras. Därför måste transportkostnaderna till fastlandet vara i samma storleksordning som motsvarande vägtransporter på fastlandet. Denna fråga har stötts och blötts alltför länge. Regeringen måste därför prioritera problemet med en lösning på Gotlandstrafiken. Ansvaret för Gotlandstrafiken bör flyttas över till Vägverket, som f.ö. har all annan färjetrafik, och kostnaden för den gotländska färjetrafiken (”landsvägspriser”) skall ingå i deras budget.

Från Folkpartiets sida välkomnar vi förslagen i Berit Rolléns utredning ”Garanterad transportstandard för Gotland”. Många av förslagen är sådana som Folkpartiet driver. Jag tänker då speciellt på att kostnaden för godstransport nu skall vara jämförbar med motsvarande transport på land.

Ett annat välkommet förslag i utredningen är att färjetrafiken även fortsättningsvis skall gå till två hamnar på fastlandet. Folkpartiet kan inte se några skäl till att på längre sikt flytta trafiken från Nynäshamn till Oxelösund. Nynäshamn är den naturliga hamnen för många Gotlandsresenärer från Mälardalsområdet. Dessutom skulle en lokalisering till Oxelösund kunna leda till att det bara blir en fastlandshamn i framtiden.

Frågan brådskar! Men trots det har regeringen i årets budgetproposition inte brytt sig om att fullfölja utredningen och slopa det s.k. Gotlandstillägget till förmån för en generellt sänkt längdmetertaxa, där staten går in och tar ett större ekonomiskt ansvar. Detta motiveras med att regeringen vill avvakta och se hur det blir med de nya färjorna. Helt obegripligt. Vad som förändras i fraktfrågan med de nya färjorna är att godset fraktas över havet på kortare tid. Längden på transporten bli ju densamma och transporten tar i anspråk lika stort lastutrymme.

Väg 73

En av landets mest olycksdrabbade vägar är väg 73. Särskilt sträckan mellan Nynäshamn och Västerhaninge är underdimensionerad för den stora trafiken bland annat till Gotlandsfärjorna. ”I de flesta övriga länen i Sverige har vägar med motsvarande trafikmängder sedan länge en högre standard”, skriver Väg­verket i en beskrivning över sina planer för en ombyggnad av vägen. Utbyggnadsplanerna av väg 73 (sträckan Fors–Älgviken) måste förverkligas omgående!

Bilkostnader

Bilen är nödvändig för de flesta på Gotland. Det höga bensinpriset slår extra hårt mot Gotland där många är beroende av bilen för sina arbets- och serviceresor. Därför bör reseavdraget ändras så att det följer prisutvecklingen.

För att kunna arbetspendla är det ofta nödvändigt för småbarnsföräldrar att först resa till en förskola, dagmamma eller annan barntillsyn. På Gotland kan dessa avstånd vara långa och kan i vissa fall dessutom vara orsaken till att t ex en busslinje inte är möjlig att använda. Då sträckan för reseavdrag beräknas bör därför transporten till och från barntillsyn räknas in.

Stockholm den 30 september 2003

Helena Bargholtz (fp)