Motion till riksdagen
2003/04:T381
av Ann-Marie Fagerström (s)

Dubbelkommando vid privat övningskörning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dubbelkommando vid privat övningskörning.

Motivering

Sedan den 1 september 1993 är det tillåtet att övningsköra med bil för den som fyllt 16 år. Det har inneburit fler körtimmar och större körvana hos nyblivna körkortsinnehavare, vilket lett till att olyckorna bland 18-åringar minskat med en tredjedel. Ungdomar som börjat köra vid 16 år har i genomsnitt kört bil i 118 timmar när de tar körkort, medan de som utbildat sig på trafikskola kört i genomsnitt 41 timmar.

Övning ger färdighet och de 18-åringar som börjat övningsköra redan vid 16 år har därför fått en minskad olycksrisk med ca 35 procent, enligt statistik från VTI, Väg- och transportforskningsinstitutet.

Den privata övningskörningen är ett bra komplement till trafikskolornas utbildning, men den måste ske under säkra förhållanden. Statistiken visar näm­ligen också att det sker fler olyckor med allvarliga personskador och döds­olyckor vid privat övningskörning. Därför är det en brist att inte en så viktig säkerhetsdetalj som dubbelkommando krävs vid privat övningskörning.

I farliga situationer sitter nu handledaren ofta hjälplös. Det enda hjälpmedel som normalt finns är handbromsen som bara ger 15 procents bromseffekt och dessutom nästan alltid bara påverkar bakhjulen.

Tekniken för dubbelkommando finns och är både billig och enkel. Ett kraf­tigt handtag som via en vajer påverkar fotbromspedalen monteras på handledarens högersida. Det är en enkel och robust utrustning som i stort sett är out­slitlig. Den kan snabbt monteras och tas bort i de flesta bilmodeller, vilket innebär att när man själv inte behöver den längre kan någon annan överta den.

Stockholm den 2 oktober 2003

Ann-Marie Fagerström (s)