Riksdagen begär att regeringen låter utreda en lagändring för att öka möjligheterna till samdistribution av tidningar och post i glesbygd.
Dagstidningarnas läsare vill ha tidningen på morgonen. Befolkningen också i glesare bebodda delar av landet bör som andra kunna få sin tidning på morgonen. I vissa delar av landet distribueras tidningen med posten. Läsarna får då tidningen senare på dagen, ibland så sent som mellan två och tre på eftermiddagen. Att få morgontidningen först när man kommer hem från jobbet är oacceptabelt för de flesta. Resultatet blir ofta att man avstår från prenumeration.
Till lördagsutdelningen utgår extra statligt stöd med ungefär fyra kronor per exemplar. Det är bra men otillräckligt och därför har en del tidningar tvingats slopa lördagsutdelning i vissa glest befolkade områden.
Tidningsdistributionen är nämligen dyr. Och den blir ständigt dyrare.
Posten har ett krav på sig att klara brevbefordran över natt. Detta är vällovligt men i många delar av landet fungerar det inte i praktiken. Det beror på att Posten helt enkelt inte har råd att leva upp till riksdagens krav. Vad som dock blir följden är att bestämmelsen omöjliggör ett rationellt samarbete mellan post- och tidningsdistributionen.
Om regeringen slopade kravet på övernattbefordran av post i vissa glesbygdsområden skulle det i dessa delar av landet öppna möjligheterna för en bättre samordning mellan postutdelning och tidningsdistribution. Posten skulle kunna delas ut på morgonen tillsammans med tidningen och bilarna skulle slippa köra dubbla turer. Dagens tidningar skulle nå läsarna på morgnarna tillsammans med brev och annan post, som visserligen då kunde bli försenade, dock mindre än ett dygn.
Samhället i form av statliga Posten och privatägda tidningar skulle göra stora ekonomiska vinster på att samordna distributionen. Störst vinster skulle postmottagarna och tidningsläsarna göra som skulle få tidningen på morgonen och en säker distribution till en på sikt relativt oförändrad kostnad. Också miljön skulle göra vinster i form av lägre koldioxidutsläpp eftersom distributionsbilarna skulle köra avsevärt färre mil.
Med en sådan ordning som beskrivs här ovan skulle samhällets distributionsstöd och postens resurser räcka till en bättre service för medborgarna även i glest befolkade bygder.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |
|
Claes Roxbergh (mp) |
Lotta N Hedström (mp) |