Motion till riksdagen
2003/04:T332
av Carina Hägg (s)

Alkolås


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla bilar i Sverige skall ha installerat alkolås senast år 2015.

Motivering

Fler alkoholpåverkade i trafiken kan relateras till en ökande alkoholkonsumtion och förändrade konsumtionsvanor. Dels är det en fråga om den generella alkoholpolitikens verktyg, dels en fråga om specialinriktade åtgärder för trafiksektorn. Här kan alkolås komma att bli ett viktigt komplement till andra åtgärder för att skapa en säkrare trafikmiljö och för att fånga upp förare med oroande alkoholvanor, det vill säga riskpersoner.

De allra flesta avstår från att köra bil efter att ha druckit alkohol. Det gör däremot mer sällan personer som är alkoholberoende. Antalet alkoholister har uppskattas till 300 000, många av dessa kör bil. Årligen upptäcks cirka 13 000 personer som misstänkt trafikonyktra, dvs. med en alkoholhalt i blodet överstigande 0,2 promille. Man beräknar att en alkoholist som upptäcks har kört onykter cirka 200 gånger före första påföljden. Upptäcktsrisken är således ringa i förhållande till det beräknade antalet bilar som körs av trafikonyktra. Samtidigt som alkohol beräknas vara en bidragande faktor vid 130–140 av de 600 dödsolyckor som årligen inträffar i Sverige.

Alkolås är ett tekniskt instrument som kan monteras in i bilen. Instrumentet mäter koncentrationen av alkohol i förarens utandningsluft. På så sätt förhindrar alkolåset en alkoholpåverkad förare att starta och köra bilen. Försök görs redan i några län med alkolås som alternativ till att förlora körkortet för personer som är folkbokförda i Sverige. En förutsättning för försöken är att föraren enbart använt alkohol och inga andra droger. Påföljden kan bli en tvåårig villkorstid, endast en viss bil får framföras, läkarundersökning var tredje månad och kontroll och kalibrering av alkolåset hos Bilprovningen varannan månad. Utöver en förhöjd trafiksäkerhet kan alkolås härigenom ock­så leda till en allmänt förbättrad social situation och hälsa.

Alkolås kan således användas som en del i en behandling för alkoholmissbruk, som alternativ till annan utdömd påföljd och som förebyggande åtgärd för ökad trafiksäkerhet. Det är rimligt att alkolås ska vara installerat i alla bilar senast år 2015, liksom att fordon som kör skolskjutsar installerar alkolås tidigare och att förhållandet för veteranbilar särregleras.

Stockholm den 24 september 2003

Carina Hägg (s)