Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbyggnaden av E 22.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alternativ finansiering av utbyggnaden av E 22.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omprioritering av medel från järnvägs- till väginvesteringar.
Redan första halvåret 2004 kommer länderna på andra sidan Östersjön med som medlemmar av EU. Östersjön som tidigare var en ”vallgrav” som hindrade kontakt är i dag en bro mellan sydöstra Sverige och de blivande nya EU-länderna på andra sidan Östersjön. Den pågående och framtida utvecklingen i Öresundsregionen, Baltikum och östra Europa skapar nya flöden av trafik och handel runt Östersjön.
Sydöstra Sverige och E 22 har en nyckelroll i denna utveckling. Nuvarande standard på vägen motsvarar inte de krav på kommunikationer som finns i ett modernt samhälle. Det gäller både person- och godstransporter. Risken finns att de gynnsamma förutsättningar som finns i Sydsverige, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet går förlorade om inte E 22 byggs ut.
Trafiken har redan ökat kraftigt. Som exempel kan nämnas delen Sölvesborg–Karlskrona. Där har den totala trafiken ökat med cirka 20 procent mellan 1998 och 2002. Motsvarande siffra för den tunga trafiken är cirka 35 procent. För att ta tillvara på de möjligheter som öppnats med Öresundsbron och den kraftigt ökande färjetrafiken med de blivande nya EU-länderna måste E 22:ans hela sträckning, från Trelleborg/Malmö i söder till Norrköping i norr, byggas ut till 110 kilometer per timme som standard och få delade körbanor.
I årets regeringsförklaring finns tio punkter för ökad tillväxt. Punkt 8 Nya tillväxtmöjligheter i Östersjöregionen ska tas tillvara står det: ”Med EU:s utvidgning blir våra närmaste grannländer runt Östersjön medlemmar av EU:s inre marknad. Detta ökar kraftigt möjligheterna till handel, investeringar och tillväxt också för Sverige. För att stärka svenskt näringslivs position och möjligheter att bedriva handel i regionen etableras ett särskilt Östersjöcentrum. Handelsrepresentationen byggs också ut och förstärks i hela regionen. En offensiv satsning på stöd och rådgivning till företag med intresse och potential för handel med Östersjöländerna görs. Kontakterna över Östersjön ska öka också på andra områden, som bekämpning av gränsöverskridande brottslighet och miljösamarbete. Det nordisk-baltiska samarbetet i EU-frågor ska fördjupas ytterligare och en ny Rysslandsstrategi utarbetas.”
En av förutsättningarna för att intentionerna på denna punkt skall kunna förverkligas är att infrastrukturen i sydöstra Sverige har en standard som kan svara upp till ökad handel och kommunikation med de nya EU-medlemmarna på andra sidan Östersjön.
Det råder en bred enighet och samsyn mellan såväl politisk ledning som näringsliv i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötlands län i fråga om behovet av en snabb utbyggnad av E 22. Denna enighet är resultatet av en lång och bred diskussion om tillväxtförutsättningar och insatser för att förbättra de långsiktiga villkoren i södra och sydöstra Sverige.
Regioner och kommuner längs E 22 har tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Östsvenska Handelskammaren bildat ett partnerskap för E 22. Syftet är att åstadkomma upprustning av E 22 betydligt tidigare än nuvarande planer medger.
Det råder enighet om att E 22, som sträcker sig från Trelleborg–Malmö i söder, vidare genom Skåne, Blekinge och Kalmar län och norr ut till Norrköping skall byggas ut till 110 kilometer per timme-standard med delade körbanor. Vi vill med denna motion göra riksdag och regering uppmärksamma på att det i dag finns en mycket enad uppfattning om vikten av att bygga ut E 22. Vi vill också poängtera att sydöstra Sverige under en längre tid har hamnat i skuggan av andra regioner. En utbyggnad av E 22 är därför ett sätt att återställa en regional balans mellan öst och väst i södra Sverige.
Sydöstra Sverige ligger i direkt anslutning till två av Europas mest intressanta ekonomiska tillväxtregioner – Öresundsregionen och Östersjöregionen. Genom att dra nytta av utvecklingen inom dessa tillväxtzoner kan vi skapa en positiv utveckling, både inom sydostregionen och i Sverige som helhet.
En upprustad E 22 är en nyckelfråga om vi skall kunna utnyttja den tillväxtpotential som handelsvägarna österut över havet ger oss. E 22 går som en pulsåder genom södra och sydöstra Sverige. Den passerar ett antal stora hamnar med trafik österut. Denna trafik förväntas växa ytterligare. Det forna Östeuropa erbjuder möjligheter vi bara sett början på. E 22:an kan dessutom bli en transportled av växande betydelse för den expansiva Öresundsregionen.
Goda handelsvägar österut är en av de absolut viktigaste faktorerna att skapa möjligheter till framtida svensk tillväxt. Detta hävdar regeringen, ekonomiska institut, fackförbund och näringslivets organisationer i bedömning efter bedömning – ord som kan göras till handling genom en rejäl satsning på E 22:an och dess betydelse som handelslänk.
E 22 hör till landets mest olycksdrabbade vägar. Samtliga olyckor kan inte byggas bort, men man kan konstatera att det på fyrfiliga vägar med mitträcke inträffar så gott som inga allvarliga olyckor. I dag har E 22 långa sträckor med dålig sikt och begränsad vägbredd. Under senare år har E 22 på vissa sträckor försetts med vajerräcken. Detta har visserligen minskat risken för allvarliga olyckor, men också orsakat problem för en del ”breda transporter” från industrier. Waterjet i Ronneby är exempel på ett företag som inte kan använda sig av E 22 för att transportera sina produkter, vilket innebär höga merkostnader för företaget. Det förekommer åtskilliga sträckor med hastighetsbegränsning. Det finns t.o.m. sträckor med hastigheten nedsatt till 30 kilometer per timme, rondeller och trafikljus.
I anslutning till E 22 ligger några av landets mest välbesökta turistmål. Hanöbukten och Österlen, Blekinge och dess skärgård, örlogsstaden Karlskrona, Glasriket-Kalmar-Öland, Astrid Lindgrens Småland, Gryts och S:t Annas skärgård är alla områden med mycket hög kvalitet. Besöksnäringen inom dessa områden ger årligen en ekonomisk injektion på flera miljarder kronor.
Den fasta förbindelsen över Öresund gör sydöstra Sverige mer lättillgängligt för danskar och tyskar. Integrationen inom EU och en ökad ekonomisk tillväxt i östra Europa kommer att öka bilturismen. Även färjetrafiken från och till sydöstra Sverige förutspås få en ökad betydelse för näringslivet och besöksnäringen. En fortsatt god utveckling av regionen förutsätter en god tillgänglighet och standard på vägnätet.
E 22 är en strategisk transportled som löper genom södra Sverige. Standarden på vägen motsvarar inte de krav på bra kommunikationer som måste finnas i ett modernt samhälle. Detta gäller både person- och godstransporter. Risken finns att de gynnsamma förutsättningar som finns i Sydsverige, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet går förlorade om inte E 22 byggs ut.
Alternativ finansiering i form av PPP-projekt framstår som ett bra alternativ inte minst ur samhällsekonomiskt perspektiv. Investeringarna skall genomföras för att de är lönsamma och inte skjutas på framtiden p.g.a. bristande likviditet.
Principen ökar dessutom chanserna att nå etappmålen i fråga om trafiksäkerhet, samtidigt som tillgängligheten ökar tack vare att viktiga investeringar tidigareläggs.
Majoriteten i Sveriges riksdag har lagt allt för stor tyngd av infrastrukturinvesteringarna på järnvägar. Konsekvensen av detta är att Vägverket gång på gång valt att skjuta både nya och beslutade satsningar på E 22:an på framtiden. Detta är en felsyn och kommer att allvarligt hämma utvecklingen i denna del av Sverige och försvåra samarbetet med länderna på andra sidan Östersjön. Det behövs omprioriteringar i infrastruktursatsningarna från järnvägar till vägar.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Jeppe Johnsson (m) |
|
Nils Fredrik Aurelius (m) |
Anna Lindgren (m) |
Carl-Axel Johansson (m) |