Motion till riksdagen
2003/04:T305
av Birgitta Sellén (c)

Funktionsdugliga vägar i Västernorrland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bärighetspengar riktade till Västernorrlands vägar måste ökas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att E 4 Syd Sundsvall måste tidigareläggas under planperioden för infrastrukturen.

Bärigheten på länets vägar

Västernorrlands län är ett län med utvecklade basnäringar, effektiv industri med stora exportvärden och stora naturtillgångar bestående av skog och vattenkraft. Länet har landets tredje högsta bruttoregionprodukt mätt per sysselsatt av alla 21 länen i landet. För att bibehålla detta behövs en bra transportinfrastruktur.

I riksdagens beslut om infrastruktur lyfts framför allt vikten av bärighet på de vägar där skogsindustrin behöver transportera sina produkter fram.

Pappers- och massaindustrierna samt flera av de stora sågverken är lokaliserade nära kusten. Skogsråvarutransporterna startar i inlandet och ökar i om­fattning ju närmare kusten man kommer. De stora gods- och råvarumängderna i kombination med tunga laster gör att slitaget på flertalet vägar är extremt högt. Många av vägarna går dessutom i våra älvdalar där de geologiska förutsättningarna för väganläggningar p.g.a. besvärliga jordartsförhållanden är svår­artade. Därigenom är ytskiktet på de belagda vägarna i länet sämst i landet.

Den låga vägstandarden i Västernorrland innebär stora nackdelar för skogs­industrin. Vägnätets standard tvingar skogsnäringen att lagra extra virkesvolymer för att klara en kontinuerlig råvaruförsörjning till industrierna. Skogsindustrins svårigheter att få fram virkesråvara på grund av bärighetsrestriktioner bidrar också till en starkt växande import av virkesråvara. Det får till följd att de numera internationella skogsföretagen tvekar att investera i regionen och i stället expanderar i andra länder. För länets framtid är det viktigt att vi får resurser till att förbättra bärigheten i länet för att kunna bevara/rädda arbetstillfällen.

Västernorrland har en mycket stor omfattning av permanenta bärighetsrestriktioner på vägarna. Av länets 5 000 km statliga vägar har 1 150 km permanenta restriktioner, vilket motsvarar 22 % av det statliga vägnätet. För Sverige i genomsnitt finns permanenta bärighetsnedsättningar på 6,8 % av det statliga vägnätet.

E 4 Syd Sundsvall

I ca trettio till fyrtio år har man diskuterat att bygga om E 4 Syd Sundsvall. Hoppet var stort när infrastrukturplanen presenterades för några år sedan, av dåvarande minister Rosengren, att vi skulle få börja bygga i början av planperioden. Dessvärre har detta hopp grusats och idag ser det ut som om byggnationen inte kommer igång förrän i slutet av perioden.

E 4 Syd är ett angeläget vägprojekt både ur nationellt och regionalt perspektiv. Vägsträckningen söder om Sundsvall är en besvärlig flaskhals för stora delar av trafiken till och från norra Sverige och att förbifarten därför bör tidigareläggas under planperioden.

E 4 är ett viktigt transportstråk för både person- och godstrafik. Avsnittet vid Sundsvall har trafikmängder på ca 30 000 fordon per dygn, vilket är lika mycket som genom Uppsala. Inget annat avsnitt på E 4 norr om Arlanda har högre trafikmängd än delen vid Sundsvall. E 4 Syd Sundsvall är en ordentlig flaskhals där i stort sett hela den ca 2 mil långa sträckan har nedsatt hastighet till 50–70 km/timme.

Stockholm den 26 september 2003

Birgitta Sellén (c)