Motion till riksdagen
2003/04:T302
av Christina Axelsson och Eva Arvidsson (s)

Forskning om tekniken för alkolås


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad forskning om tekniken för alkolås så att de anpassas bättre till kvinnor och medger handsfree-möjligheter.

Motivering

Riksdagen har tidigare beslutat att lagen om försöksverksamhet med villkorlig körkortsåterkallelse skall fortsätta gälla till utgången av januari 2009 och att försöksverksamheten med alkolås utvidgas till att omfatta fler förarbehörigheter och även yrkesmässig trafik i hela landet. Det är ett viktigt beslut som förhoppningsvis kommer att ge ett värdefullt bidrag till arbetet för en nyktrare trafik.

De alkolås som används vid villkorlig körkortsåterkallelse kräver en annan blåsteknik än de som prövas i kommersiell trafik. För att inte kunna ”lura” alkolåset krävs en större genomströmning av luft, blåsningen måste vara kraftigare. Vägverket har under tre år följt det första demonstrationsprojektet som föregått beslutet. Effekterna sägs ha varit goda och alkolåsen har fungerat som avsetts. Men tekniska problem finns. Bland de ca 180 personer som ingått i försöket finns det kvinnor som uppger att de måste ha mycket kraftiga lungor för att åstadkomma rätt blåsteknik. Kontrollen utförs så att föraren blåser innan fordonet startar men även efter slumpmässiga intervall när bilen används. Detta medför att föraren ibland måste koncentrera sig på blåstekninken och risken finns att uppmärksamheten på den övriga trafiken minskar.

Problem med stress är en faktor som påverkar trafiksäkerheten vid användning av alkolås. När föraren skall anstränga sig att blåsa och även få till ett visst ljud har incidenter inträffat vid t ex rondellkörning Även om föraren får någon minut på sig när det är dags att blåsa blir det ett stressmoment, särskilt i tät trafik.

Vägverket har inte speciellt studerat hur kvinnor kan använda tekniken, eftersom underlaget har varit så litet. Rent allmänt visar försöket att det finns stora skillnader mellan individer när det gäller lungkapacitet. När försöket nu utvidgas är det viktigt att de tekniska problem som kvinnor upplever tas på allvar och beaktas vid den fortsatta utformningen av tekniken.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt måste alkolåsen fungera enkelt så att inte de ”vinster” som görs på att förarna är nyktra förtas av ökad stress och ouppmärksamhet vid användning av tekniken. Forskningen kring alkolåsens utformning borde ta till sig de erfarenheter som redan är gjorda och inriktas mot att utforma tekniken så att alkolås kan användas lika enkelt som handsfreeutrustning vid mobiltelefoni. Tekniska hinder bör även undvikas så att alkolåsens utformning bättre passar kvinnors lungvolymer inom såväl yrkesutövning inom trafiksektorn som för de kvinnor som ingår i försöksverksamheten med villkorlig körkortsåterkallelse.

Stockholm den 1 oktober 2003

Christina Axelsson (s)

Eva Arvidsson (s)