Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av lagstiftningen kring stängselskydd.
Ofta behövs det stängsel mellan kommunal/privat mark och Banverkets spår för att förhindra att människor och djur kommer till skada. Det borde då vara Banverket som bekostar stängslen, men så är det inte.
För att förhindra att människor och djur tar sig upp på järnvägsspåren beslutar kommuner ofta att stängsel skall sättas upp längs kommunal mark. Järnvägens ägare, oftast Banverket, är då skyldig att sätta upp stängsel. Kommunen betalar dock 90 procent av kostnaden och Banverket endast tio procent. Hade förhållandet gällt en väg i stället för en järnväg hade väghållaren fått betala, oavsett om väghållaren är en enskild, staten eller kommunen.
Kostnadsfördelningen mellan banhållaren och markägaren för stängsel längs banan är ålderdomlig och måste omprövas. Stängsellagen måste anpassas till det synsätt som råder inom miljö- och trafiksäkerhetsområdet i övrigt, d.v.s. att den som förorsakar en störning eller risk också måste vidta åtgärder och bekosta dessa för att minska eller eliminera störningen eller risken.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Margareta Pålsson (m) |