Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vara pådrivande i EU om ett införande av gemensam certifiering av chiptrimning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheter att sänka kostnaderna för dispenser för fordon med s.k. chiptrimning.
Chiptrimning är en tilläggsutrustning som normalt utvecklas av fristående företag. Syftet med chiptrimning är främst att öka bilars prestanda och samtidigt göra dem mer bränsleekonomiska. Framförallt nyttjar tekniken chiptrimning det bättre bränslet med 95–98 oktan som saluförs i Sverige. Bilfabrikanternas originalprogram är främst anpassade för sämre bränslekvalitéer. Tekniken kan även användas för att optimera motorn för andra bränslen, exempelvis etanol.
Chiptrimning innebär ett förändrat program jämfört med originalprogrammet i motorns centraldator. Detta program styr förbränningen och påverkar därmed i hög grad utsläppens storlek.
När en bil chiptrimmats skall den registreringsbesiktigas för att få användas i allmän trafik. Chiptrimningen skall därför vara av ett typgodkänt utförande för att bilen skall få brukas. Problemet idag är att det inte finns något accepterat certifieringssystem för chiptrimning för oberoende tillverkare. För att ett sådant system skall kunna införas krävs att EU antar ett gemensamt regelverk. Detta kan vara fördelaktigt ur miljösynpunkt, bland annat då ett sådant system garanterar att de chiptrimningar som säljs inte leder till ökade utsläpp.
Regeringen har tidigare meddelat att man inte är beredd att införa ett nationellt system med dispenser då detta gäller lagstiftning som är totalharmoniserad inom EU.
Kommissionens arbete är dock komplicerat eftersom det krävs separata godkännandesystem för varje komponent. Den prioriterar därför de områden som ur ekonomisk synpunkt kan antas vara mest intressanta för bilägarna. Hittills har endast regler för utbyteskatalysatorer antagits. Närmast i tur är ett system för godkännande av lambdasonder. Frågan om ett godkännandesystem för chiptrimning är inte prioriterad av kommissionen.
Frågan borde vara prioriterad eftersom dagens situation innebär påtaglig konkurrensnackdel och ett handelshinder för fristående företag i förhållande till bilproducenter. Bristen på svensk certifieringsmöjlighet medför handelshinder inom EU för svenska företag. Svenska företag drabbas eftersom Tysklands certifiering, som görs av TÜV, accepteras i flera länder inom och utom EU, dock inte i Sverige.
Ytterligare ett starkt vägande skäl att påskynda ett certifieringssystem inom EU är att chiptrimning/miljökonvertering ger möjlighet till avsevärt reducerade avgasutsläpp. Detta kan ske både genom en effektivare förbränning, med mindre utsläpp som följd, och genom att metoden möjliggör en optimering av motorn vid inblandning av etanol i bränslet.
Det finns möjlighet att i speciella fall, till exempel i utvecklingssyfte, få dispens av Naturvårdsverket. Naturvårdsverket är dock mycket restriktivt med dispenser och varje enskild dispens kostar nu 7 000 kronor per fordon. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på hur kostnaden för dispenser kan sänkas och hur varje dispens kan infatta ett större antal fordon.
Ett ledande företag inom chiptrimning är BSR Svenska AB i Växjö. Det har genomfört flera lyckade projekt med bland annat etanol. Företaget har genom flera emissionstester hos MTC (Svensk Bilprovnings Motortestcenter) kunnat påvisa reducerade utsläpp. Denna innovativa högteknologiska verksamhet är angelägen för framtiden, såväl för miljö som för sysselsättning. Utvecklingen får inte hindras av initiativbrist och omoderna konkurrenshinder.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Olle Sandahl (kd) |