Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att småflyget skall inbegripas i behovet av förbättrad infrastruktur i Stockholmsregionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bankapacitet för småflyget skall finnas kvar på Tullinge/ Rikstensområdet.
Skall Stockholmsregionen bli den enda huvudstadsregion i Europa som inte har nära tillgång till en flygplats för småflyg?
Flygplatskapaciteten i Stockholmsregionen är ett nationellt intresse. Detta inbegriper inte bara det flyg som är lokaliserat till Arlanda och Bromma, utan även den del av allmänflyget som kan benämnas ”småflyg”.
Ett par mil söder om Stockholm ligger i Tullinge det tidigare militära F 18-området, som nu ägs av det statliga bolaget Vasallen. Bankapaciteten utgörs av två korsande banor i nord–sydlig respektive öst–västlig riktning. Nuvarande bankapacitet skulle kunna begränsas till en sträcka på högst 1 200 meter av den öst–västliga banan. Banorna utnyttjas sedan decennier av Botkyrka Flygklubb för småflyg, dvs flygplan med ett fåtal passagerarplatser. Flygverksamheten består av hobbyflyg, utbildning, spaning avseende t.ex. skogsbränder och oljeutsläpp samt därutöver flygplan som används av företag för snabba person- och varutransporter inom och utom landet.
Denna typ av företagsbundet småflyg är av mycket stor betydelse för företagens utveckling och näringslivets tillväxt. Den tekniska och internationella utvecklingen pekar mot en ökande betydelse i en nära framtid för tillgången till småflyg vid näringslivets och företagens val av etableringsort.
Nuvarande småflyg på Tullinge F 18, numera benämnt Rikstensområdet, är en tillgång för Stockholmsregionens näringsliv. Skulle småflyget försvinna inte bara från Barkarby och Bromma utan även från Tullinge, blir Stockholmsregionen den enda huvudstadsregion i Europa som saknar nära tillgång till banor för småflyget. Detta skulle avsevärt försämra regionens konkurrenskraft för näringslivets etableringar och tillväxt.
Med tanke på hur svårt – nästan omöjligt – det är att få lokal acceptans för anläggandet av nya flygplatser, är det också synnerligen oklokt och oekonomiskt att lägga ner väl fungerande flygverksamhet och att till mycket höga kostnader riva upp flygbanor och miljösanera mark.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Nils Oskar Nilsson (m) |