Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fullgoda alternativ till de mobila tjänsterna i glesbygden.
Sverige är ett av världens mest telefontäta länder. Vi har satsat på att ge många människor förutsättningarna att tala i telefon. Satsningarna har varit och är på folktäta områden i stället för yta. Detta drabbar dem som bor i glesbygd och främst näringar inom det skogliga området som skogsbruket och rennäringen.
Telia har tillstånd att driva det analoga NMT 450 till år 2007. Kravet från Post- och telestyrelsen, PTS, är att 95 procent av Sveriges yta täcks, med 15 W fordonsmonterad terminal. Totalt finns det 154 000 abonnenter som har NMT. Om flera hoppar av kan systemet tas ur bruk alternativt minskar den tekniska supporten.
De digitala ersättningsteknikerna, exempelvis CDMA, har inte utvecklats tillräckligt för att kunna ersätta NMT.
För GSM-nätet finns inga ytkrav utan man satsar istället på orter med fler än 10 000 invånare samt alla större vägar. De områden som inte täcks är oftast områden som är viktiga för den skogliga kommunikationen.
Den nya generationens mobiltelefoni, 3 G, är inte heller en lösning för glesbygden. Systemet kommer att kräva 16 gånger fler master än NMT 450, vilket yttreligare försvårar för 3 G att bli en skogstelefon.
Andra lösningar som Tetra, blåljusmyndigheternas alternativ, har höga investeringskostnader om man skall skapa fullständig teckning. Vilket skulle leda till för höga priser för användarna inom de skogliga sektorerna. Samma gäller telefoni via en satellit, Irdium, som har bäst täckning i norra Sverige.
Det är viktigt att regeringen i det fortsatta arbetet med mobila tjänster finner fullgoda alternativ för de näringar som verkar i de glesbebyggda områdena inom olika skogliga näringar.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Sinikka Bohlin (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |