Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalisering av den europeiska sjösäkerhetsbyrån till Göteborg.
Den europeiska sjösäkerhetsbyrån, European Maritime Safety Agency (EMSA) är nu inrättad enligt EU-förordning EC nummer 1406/2002 av den 27 juni 2002. En chef för verksamheten har utsetts, en styrelse inrättats och rekrytering påbörjats för att EMSA skall bli operationell mot slutet av 2003. Fortfarande är det dock inte bestämt var EMSA skall placeras.
Målsättningen med den europeiska sjösäkerhetsbyrån är att säkerställa en hög, enhetlig och effektiv nivå på sjösäkerhet och motsvarande vad avser miljöpåverkan från fartyg inom gemenskapen. Sjösäkerhetsbyrån skall förse EU:s medlemsstater och kommissionen med behövlig teknisk och vetenskaplig assistans. Genom en hög nivå på byråns expertkunskap skall EMSA hjälpa medlemsstaterna att korrekt införa gemenskapslagstiftningen på sjösäkerhets- och miljöområdet, att övervaka genomförandet av de beslutade lagarna och att utvärdera effektiviteten av de vidtagna åtgärderna.
Inte minst med anledning av Prestige- och Erikakatastroferna har en mängd nya direktiv, förordningar och konventioner på senare tid tillkommit inom EU och via IMO (International Maritime Organization inom FN) med syfte att förbättra sjösäkerheten både på europeisk och på internationell nivå. I augusti 2003 lade kommissionen fram ett förslag om att utöka EMSA:s verksamhet till att omfatta viktiga delar som sjöfartsskydd, oljeskyddsberedskap och erkännande av certifikat för icke-EU-sjöfolk.
Syftet med sjösäkerhetsbyrån är att se till så att sjösäkerhetsmyndigheterna runt om i Europa verkligen lever upp till de krav som ålagts dem via IMO, EU-direktiv, regler om hamn- och flaggstatskontroll av fartyg m.m.
När lagstiftningen inte efterlevs undergrävs dess betydelse. Avsikten med sjösäkerhetsbyrån är just att uppmärksamma och driva på åt rätt håll när sådana problem uppstår.
Fortfarande är det inte bestämt var sjösäkerhetsbyrån skall placeras. Det innebär att byrån tills vidare placeras i Bryssel i avvaktan på att Europeiska rådet avgör om slutlig lokalisering. Heta kandidater har bl a varit Grekland, Portugal och Italien.
Sverige kan på goda grunder anses ha särskild kompetens i sjösäkerhetsfrågor. I särklass flest svenska hamn- och flaggstatskontroller utförs i Göteborg. Enligt den internationella statistik som finns från Paris MOU (Memorandum of understanding) ligger svenska fartyg mycket högt upp på den s k vita listan. Sverige tillhör därmed de bästa i världen beträffande sjösäkerhet och miljöhänsyn inom sjöfarten. Den nya svenska sjöfartspolitiken, som Kristdemokraterna bland andra drivit fram, bidrar kraftfullt till att förutsättningarna för kvalitetssjöfart på alla plan förstärks.
Mot den bakgrunden bör Sverige starkt verka för att byrån placeras i Göteborg. Sveriges mest utvecklade och utpräglade sjöfartsmiljö och Nordens största hamn finns där. Betydligt mer kraftfulla svenska ansträngningar krävs dock för att placeringen i Göteborg skall lyckas.
Jag tror att en lokalisering av byrån till Göteborg skulle kunna bidra till att förstärka den prägel av ledande nation på sjösäkerhetsområdet som Sverige har. Sjöfartshögskolan i Göteborg ingår i Chalmers och profileras nu också ännu mer mot sjösäkerhet. Ett kvalificerat sjösäkerhetscentrum finns redan på det tidigare varvsområdet Lindholmen där också sjömans- och sjöbefälsutbildningar bedrivs. Forskning inom sjöfart och sjösäkerhet pågår. Sjöfart och sjösäkerhet blir således ännu starkare svenska och göteborgska kunskapsprofiler i framtiden. Det gäller teknik, personal, underleverantörer och vetenskap på området. En europeisk sjösäkerhetsbyrå skulle passa väl in i denna satsning. I Göteborg finns även Sveriges ledande organisationer på sjöfartsområdet., t.ex. Sveriges Redarförening, Sveriges Skeppsmäklarförening och Sveriges Ångfartygs assuransförening. I Göteborg finns även SSPA, Statens skeppsprovningsanstalt, och ett hundratal sjöfartsanknutna föreningar. Vidare har världens ledande färjrederi sitt huvudkontor i Göteborg. Sveriges största sjömansskola finns i Göteborg. Sveriges centrala MRCC (Marine Rescue Coordination Centre) är placerat i Göteborg. I Malmö finns World Maritime University (WMU), som är ett FN-organ. Allt detta innebär att den svenska sjöfartsmiljön kan bilda en utomordentlig ram för sjösäkerhetsbyrån. Sjöfartstraditionerna i Göteborg sträcker sig långt tillbaka i tiden. Göteborg ligger väl placerat och har utmärkta båt-, flyg- och tågförbindelser med omvärlden.
Det sägs att om inte Sverige håller sig framme nu kan det bli svårt att få något EU-organ över huvud taget till Sverige, inte minst med tanke på EU:s utvidgning och tävlan om olika EU-lokaliseringar framöver. Då kommer vi ju att få tävla med väsentligt fler länder. Därför brådskar saken.
Det vore en stor styrka att få denna byrå lokaliserad till Sverige. En lokalisering av byrån till Göteborg skulle bidra till att förstärka den internationella sjösäkerheten och bidra till en långsiktigt hållbar utveckling på miljöområdet. Lokaliseringen av EMSA blir ytterligare ett sätt för Sverige att understödja det viktiga arbete som utförs på det internationella sjösäkerhetsområdet.
Sverige behöver därför nu kraftfullt agera för att EMSA placeras i Sverige och Göteborg.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Annelie Enochson (kd) |