Motion till riksdagen
2003/04:T260
av Anna Grönlund (fp)

Flygtrafiken i Norrbotten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättandet av en utredning som ser över hur kontinuitet i upphandlingen av Norrlandstrafiken skall kunna uppnås.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge utredningen i uppgift att se över om Rikstrafiken är rätt huvudman för att utföra denna upphandling.

Motivering

Norrbotten är ett län som är helt beroende av en väl fungerande flygtrafik för företagsetableringar för att man ska kunna bo där man vill men sist, och inte minst, för att den växande turistnäringen ska kunna fortsätta att växa och utvecklas.

Givetvis är pris och avgångar väsentligt. Men även frågan om kontinuitet är helt avgörande för att de norra delarna av vårt land ska växa och utvecklas.

Tyvärr är det inte möjligt att få passagerarunderlaget att räcka till på alla sträckor. För att göra Sverige ”rundare” och för att hela Sverige ska leva finns det därför en bred majoritet i Sveriges riksdag som ställer sig positiv till att staten ska ta ansvar för flygtrafik på vissa av dessa sträckor.

Rikstrafiken är det organ som idag har ansvar för att genomföra upphandling av flygtrafiken till och från Norrland. Rikstrafikens uppdrag är enligt citat från Rikstrafikens hemsida att:

”... för statens räkning upphandla samhällsekonomiskt motiverad men företagsekonomiskt olönsam, långväga kollektivtrafik

Dessvärre har upphandlingen inte genomförts på ett sådant sätt att trafiken fungerat på ett önskvärt sätt. Den upphandling som genomfördes inför 2002 ledde till stora brister vad gäller pris, tillgänglighet och service. Rikstrafiken erkände sitt misslyckande och inför den nya upphandlingen var förväntningarna stora.

Den nya upphandling som skulle slutföras under våren 2003 har inte heller den varit problemfri. Problemen inleddes med att regeringen beslutade om trafikplikt på sträckor som idag trafikeras på kommersiell grund. Om detta beslut hade verkställts och Rikstrafiken hade upphandlat den berörda sträckan hade detta lett till att en väl fungerande lösning, på kommersiell grund, hade slagits ut. De medel som Rikstrafiken hade tilldelats för upphandlingen räckte dock ej till samtliga sträckor där regeringen beslutat om trafikplikt.

Det senaste slaget mot Norrlandstrafiken är att regeringen har beslutat att inte bevilja Rikstrafikens begäran om ytterligare medel till den pågående upphandlingen av flygtrafik på sträckan Lappland–Arlanda. Detta medför att Rikstrafiken åläggs att genomföra korta upphandlingar från våren 2004 till våren 2005 på sträckor som t.ex. Gällivare–Arlanda. Detta medför en stor osäkerhet för näringsliv och medborgare som är helt beroende av en väl fungerande flygtrafiklösning.

Det återkommande problemet med den nuvarande situationen är att långsiktighet inte uppnås. För att de norra delarna av Sverige ska kunna växa och utvecklas krävs en bättre framförhållning och en långsiktighet i besluten. Norrbottniska och västerbottniska företagare måste kunna lita på att det finns en väl fungerande flygtrafik till en rimlig kostnad.

Den obeslutsamhet och oskicklighet i upphandling som idag förekommer drabbar näringsliv och boende i de delar av landet där ett bra näringslivsklimat och väl fungerande kommunikationer är helt avgörande för orternas fortlevnad.

Stockholm den 23 september 2003

Anna Grönlund (fp)