Motion till riksdagen
2003/04:T226
av Ulf Sjösten (m)

Alternativ finansiering av vägprojekt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva alternativ finansiering vid vägbyggnation gällande några lämpliga utbyggnads- och ombyggnadsobjekt i Sverige.

Motivering

Infrastruktur är viktig för näringslivets utveckling och för enskilda människors förutsättningar att bo och leva överallt.

Bakom resonemanget om en dålig vägstandard döljer sig mycket. Det handlar om utryckningsfordonet som förlorar viktiga minuter i en pressad situation, skolbussen som blir inställd på grund av att grusvägen bitvis försvinner vissa tider på året, timmerexportören som förlorar en kund på grund av att han inte kan möta dagens ”just in time”- krav och personal som avstår från att ta det erbjudna jobbet på grund av dåliga pendlingsmöjligheter.

Det handlar givetvis också om många personliga tragedier i spåren av de talrika allvarliga olyckorna längs dessa vägar.

Näringslivsrepresentanter och företagarorganisationer har lyft fram just de tillväxthämmande aspekterna som följd av det undermåliga vägnätet.

Bristerna är idag mycket tydliga i hela Västra Götaland.

Ett blomstrande och växande näringsliv är beroende av ett stringent skattesystem, lagar och regler som är lätta att förstå och en infrastruktur som underlättar etableringar och tillväxt.

Näringslivets tillväxt behövs ju faktiskt för att statens finanser skall må bra och för att Sverige skall ta välbehövliga kliv uppåt i den internationella välståndsligan. Tillväxten behövs givetvis också för att kommunerna och deras verksamhet som vänder sig till barn, elever, äldre och funktionshindrade skall utvecklas. I det här fallet gäller verkligen den gamla sanningen att ”man måste satsa en krona för att tjäna en krona”.

Dåliga vägar skapar stora svårigheter för företagens transporter men också problem med företagens kompetensförsörjning.

I Sjuhäradsbygden, som fortfarande arbetar i en omställningsfas efter den producerande textilindustrin, lider näringslivet av dålig standard på vägnätet, både det mindre och det större såsom riksvägarna 40, 27 och 41.

Nu börjar byggnationen av riksväg 40 genom att Kyllaredsmotet strax utanför Borås projekteras. För att bygga motet har Borås och Ulricehamns kommuner lånat upp drygt 100 miljoner kronor som Västra Götalandsregionen betalar ränta för. Det här lånet har man inte tagit för att man tycker det är rätt och riktigt utan för att man är så oerhört pressad av trafiksäkerhetsskäl och tillväxtskäl att vidtaga denna åtgärd. Det är ju som vanligt en övervältring av ansvaret på kommunerna, i detta fall Borås och Ulricehamn.

Sammantaget borde investeringar i vägar vara en investering i tillväxt och utveckling för Västra Götaland och Sverige där vinstpotentialen för oss alla är utomordentligt stor.

Hittills har planeringsprocessen från Vägverket genomgående inneburit senareläggningar. Halva sträckan av riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn finns med i planperioden fram till 2015. Halva sträckan.

Det är nu snarare regel än undantag att försening läggs till försening.

Borås och Sjuhäradsbygden har en styrka i sin företagaranda och sina entreprenörer som har förmågan att skapa något, ofta ur ingenting. Borås ligger i toppskiktet i Västsverige när det gäller nyföretagande. Men nyföretagandet har minskat kraftigt i vår bygd de senaste åren. En tydlig orsak är bristfälliga vägar på alla nivåer.

Med nuvarande utbyggnadstakt så lär inte riksväg vara färdigställd före 2050.

Alternativ finansiering enligt PPP (public-private partnership) har diskuterats i många år. Vägverket har noggrant gått igenom de olika utbyggnadsobjekt som finns i Sverige. Den genomlysningen gjordes för ganska många år sedan. Man kom fram till att riksväg 40 var ett av de lämpligaste projekten i Sverige. Det var lämpligt både ur storleks- och kostnadssynpunkt.

Förslag har presenterats, men besluten om att pröva alternativ finansiering vid vägbyggnation dröjer.

Det är nu hög tid att prova alternativfinansiering på några vägobjekt i Sverige.

Stockholm den 18 september 2003

Ulf Sjösten (m)