Motion till riksdagen
2003/04:T203
av Rolf Gunnarsson (m)

Åkerinäringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åkerinäringen.

Motivering

Jag tycker att statligt ägda företag borde agera som föredömen när det gäller upphandling av transporter. I dag finns ett långtgående kvalitets-, miljö- och trafiksäkerhetsarbete inom svensk åkerinäring. Statligt ägda företag borde i högre grad precisera sina krav på transportföretagen vad gäller kvalitet, miljö och trafiksäkerhet vid upphandling. Det kan till exempel gälla krav på att åkeriföretagen har en utarbetad trafiksäkerhetspolicy. Ett sådant förhållningssätt skulle bättre svara upp mot åkerinäringens ambitioner på detta område. Det skulle också sålla bort oseriösa företag. Som föredömen för upphandling av transporter får inte heller de statligt ägda företagen pressa åkeribranschen så att enskilda åkare tvingas frångå gällande regler och lagstiftning. Till exempel bör inte företag – som exempelvis statliga bolag – ge någon ersättning för kvantiteter som överstiger den tillåtna lasten eller i övrigt ha en så låg ersättningsnivå att man stimulerar till lagöverträdelser.

Regeringen skall arbeta aktivt för att 25,25-modulsystemet successivt kan införas inom hela EU, åtminstone på det transeuropeiska vägnätet. Modulsystemet med 25,25 meter långa ekipage som kan lasta 40 ton, inom en bruttovikt på 60 ton, innebär att transporterna kan bedrivas mer effektivt, då mer kan lastas på färre fordon. Detta minskar miljöbelastningen och bidrar till mindre förslitning av infrastrukturen, samt lägre transportkostnader för näringslivet.

Internationella fordon inom EU släpper ut 30 procent mer emissioner per ton transporterat gods jämfört med de fordonsekipage som används i Sverige samtidigt som vägslitaget är 30 procent större. Ett införande av modulsystemet skulle även bidra till att minska trafikinfarkterna i centrala Europa, eftersom det endast behövs tre fordon för att transportera samma gods som fem internationella fordon inom EU gör i dag. Modulfordon på 7,82 + 13,6 meter kan användas för att transportera de vanligaste 20- och 40-fotscontainrarna. Lastbärarna kan köras valfritt på väg eller järnväg. Om modulsystemet kan utvecklas i övriga Europa ökar det även möjligheterna att utveckla mer kombitransporter och därmed möjligheten att överföra mer gods från väg till järnväg.

Inom trafiksäkerhetsarbetet finns förslag om en vidareutvecklad deformationszon på lastbilar i syfte att minska antalet dödsolyckor på vägarna. Det är viktigt och naturligt att EU-reglerna för maximilängden på fordonsekipage även medger en utvecklad deformationszon utöver 25,25 meter.

Regeringen bör, enligt min mening, snarast se till att det blir likhet inför lagen mellan svenska och utländska fordon. Som det är i dag kan utländska fordon genomföra transportuppdrag i Sverige utan beaktande av kör- och vilotider om transporten påbörjas eller avslutas utanför våra gränser. Lagöverträdelser i form av överlaster eller bristande lastsäkring leder heller inte till påföljder för utländska åkare. Genom en förbättrad lagstiftning kan sådana konkurrenssnedvridningar förebyggas.

Regeringen bör i samband med EU:s utvidgning se till att tillträdarländernas åkeriföretags fordon och förare också uppfyller de krav som ställs enligt EU:s regelverk. Samma regler bör alltså gälla alla. Det här är ett stort och viktigt ämne för åkerinäringen i Sverige.

Enligt min mening bör regeringen och riksdagen snarast besluta i enlighet med det färdiga utredningsförslaget (vägtrafikskatteutredningens delbetänkande 2002:64) om sänkt fast fordonsskatt till EU:s miniminivå för fordon över 3,5 ton, som uppfyller de senaste obligatoriska avgaskraven för nya fordon. Förslaget förväntas öka användningen av miljövänliga fordon och förbättrar även konkurrensförutsättningarna för svenska miljövänliga åkeriföretag gentemot andra åkerier inom EU – åkerier som miljömässigt inte alls kommer upp i svenska åkares miljötänkande. Förslaget lämnades till regeringen i juni 2002, men ännu har inget beslut om sänkt fordonsskatt fattats.

Stockholm den 16 september 2003

Rolf Gunnarsson (m)