Motion till riksdagen
2003/04:So8
av Cristina Husmark Pehrsson m.fl. (m)

med anledning av prop. 2003/04:32 Genomförande av EG-direktivet om kliniska prövningar av humanläkemedel


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer med förslag avseende legala ställföreträdare för icke beslutskompetenta personer.

2 Bakgrund

Regeringen presenterade den 13 november proposition 2003/04:32 Genomförande av EG-direktivet om kliniska prövningar av humanläkemedel. Propositionen innehåller förslag som syftar till att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/20/EG av den 4 april 2001.

De lagändringar som föreslås i propositionen rör framför allt krav på information och samtycke samt begränsningar av i vilka fall kliniska läkemedelsprövningar får utföras på underåriga och icke beslutskompetenta vuxna.

3 Vårt övervägande

Framläggandet av propositionen föranleder oss att åter att lyfta frågan om ställföreträdare. Regeringen har ännu inte presenterat förslag som syftar till att lösa de problem som uppstår när patienter inte själva förmår att ge sitt samtycke. Det är hög tid att detta sker när EG-direktivet om kliniska prövningar av humanläkemedel implementeras.

Svensk rätt saknar ännu i dag klara bestämmelser om legala ställföreträdares behörighet i hälso- och sjukvårdssammanhang. Ställföreträdare kan krävas när patienter, på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållanden, inte själva förmår att ge sitt samtycke till åtgärder eller forskning.

God man, förvaltare eller anhörig, har inte i dag juridisk rätt att i alla de situationer som propositionen berör föra patientens talan vid kliniska läkemedelsprövningar. Frågan har tidigare aktualiserats, till exempel i samband med biobankslagstiftningen (motion 2001/02:So12). Men regeringen har, trots på­pe­kanden från Socialstyrelsen, patientorganisationer och inte minst från oss moderater, inte reagerat. Därför kvarstår i dag endast att utesluta beslutsinkompetenta patienter från läkemedelsprövningar, eftersom dessa inte själva kan ge sitt samtycke. Det kan leda till att patientens rättssäkerhet minskar och att alla inte medges likvärdig vård.

Det är oacceptabelt och oetiskt att forskning och klinisk läkemedelsprövning kan ställa beslutsinkompetenta patienter utanför den vård och behandling som skulle kunna hjälpa dem. Regeringen bör därför snarast återkomma till riksdagen med förslag om att i lag reglera vem som skall vara min röst – min ställföreträdare – den dag jag inte själv kan uttrycka min vilja. Riksdagen bör ge regeringen detta tillkänna.

Stockholm den 4 december 2003

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Carl-Axel Johansson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Magdalena Andersson (m)

Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Stefan Hagfeldt (m)