Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta fram en nationell strategi, för forskning, behandling och tillgänglighet, för att få ned dödstalen i bröstcancer till noll.
Bröstcancer går inte att förebygga. Det säkraste sättet är tidig upptäckt och då går den också att bota helt. Därför ska mammografin erbjudas redan vid 40 års ålder, så sker inte idag. Idag finns 77 000 kvinnor i Sverige som har haft eller har bröstcancer. Det är ca 6 500 kvinnor varje år som får diagnosen bröstcancer. Och varje år dör 1 500.
Det skulle behövas en nationell strategi för att få ner dessa siffror och målet måste vara att ingen ska behöva dö av bröstcancer.
En femtedel av alla kvinnor som får bröstcancer drabbas av en särskilt aggressiv form av sjukdomen. Den debuterar ofta i yngre åldrar, sprids snabbare och innebär en avsevärt sämre prognos. Det går att testa vem som har denna formen av bröstcancer och det går att med rätt behandling halvera dödstalen. Men det är bara 15% av alla med diagnosen bröstcancer som testas och det är stor skillnad på behandling beroende på var du bor. Vissa landsting överväger t o m att ta bort eller drastiskt minska mammografin, som är det enklaste sättet att snabbt hitta förekomst av bröstcancer, detta samtidigt som det är så många som inte får den behandling de behöver.
De kvinnor som får diagnosen bröstcancer måste få ett bra och snabbt omhändertagande. Det ska vara korta väntetider, utbyggd mammografi i hela landet, särskilda bröstmottagningar med kompetent personal och en ökad satsning på forskning.
Bröstcancer är en vanlig sjukdom, det är kvinnorna som berörs direkt men hela familjers existens rubbas varje gång en kvinna får diagnosen bröstcancer. Därför är det av största vikt att ta fram en nationell strategi för att få ner dödstalen i bröstcancer till noll. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 4 oktober 2003 |
|
Annika Qarlsson (c) |
Lena Ek (c) |