Motion till riksdagen
2003/04:So549
av Göte Wahlström och Christina Nenes (s)

Personalbehovet i vård och omsorg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kraftfulla åtgärder för att klara framtida personalrekrytering till vård- och omsorgsarbete.

Motivering

Den av regeringen tillsatta Vårdkommissionen konstaterade att det finns stora behov av personal till vård- och omsorgsarbete. Man befarade akut brist på sådan personal inom några få år. Sedan kommissionen lagt fram sitt förslag har nya, ännu mera långtgående prognoser över personalbehovet kommit. Kommunförbundet beräknar att cirka 220 000 personer behöver rekryteras inom äldre- och handikappomsorgen under perioden 2000–2010.

Rekryteringsproblemen kvarstår trots att regeringens uppsatta mål att halvera antalet ofrivilligt deltidsarbetslösa har uppnåtts, med viss försening.

Antalet timavlönade inom vård- och omsorgsarbete är fortfarande högt. I november månad år 2001 uppgick antalet timanställda till cirka 70 000 personer.

Sedan Vårdkommissionen framlade sina underlag har förändringar skett men fortfarande kvarstår många av de grundläggande problemställningarna.

Problematiken hanteras väsentligt olika i landet. De goda exemplen har dock svårigheter att göra sig gällande på grund av bl.a. de regionala ekonomiska obalanser som föreligger. I den avtalsrörelse som pågår har parterna försökt lyfta fram yrkesrollen inom vård och omsorg som ett led i rekryteringsprocessen. Personalrekryteringsfrågor är normalt en fråga för berörda arbetsgivare. Frågan om rekrytering till vård- och omsorgsområdet är dock en riksangelägenhet. Därför bör regeringen verka för att kraftfulla åtgärder vidtas för att klara det framtida personalbehovet samt verka för att en arbetsmarknad skapas som innebär att människors vilja till arbete inom vård- och omsorgsområdet utnyttjas på ett mera offensivt sätt.

Stockholm den 1 oktober 2003

Göte Wahlström (s)

Christina Nenes (s)