Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en ny form av personalkontroll för personer som söker tjänst inom vård- och äldreomsorg i enlighet med motionens intentioner.
Det kan aldrig accepteras att åldringar blir bestulna. Enbart i stadsdelen Söderort i Stockholm inkommer över 200 brottsanmälningar mot gamla varje år. Situationen är liknande i andra delar av landet. Det handlar om alltifrån vanvård till förskingring. Problemet är att bevisa vad som skett. I de allra flesta fall kan brott inte styrkas och åklagaren lägger ner förundersökningen.
Det är samhällets ansvar att se till att alla människor ska kunna åldras med värdighet och i trygghet. Gamla människor i det svenska samhället är, många gånger, skyddslösa. Det finns inga kontroller av de människor som börjar arbeta inom äldreomsorgen, likt de som finns för att få arbeta inom barnomsorgen.
Sedan 1993 har poliskommissarie Hans Fransson arbetat med ärenden inom Söderortspolisen som rör brott mot handikappade och äldre människor. Alla brott som berör äldre hamnar på hans bord. Fransson är upprörd över vad han får ta del av i sina utredningar och säger att det måste till någon form av personalkontroll för dem som ska arbeta med äldre människor. Enligt Fransson finns det personer som hittat sin brottsliga nisch när det gäller att utföra brott mot äldre.
Det är viktigt att understryka att det är en liten grupp som begår dessa brott, men att det drabbar många. De som begår brotten gömmer sig bakom verksamheten och sina arbetskamrater. Detta kan leda till en dålig arbetsmiljö och misstämning där misstänksamheten riktar sig mot alla.
Under senare tid har det införts personalkontroll av de människor som arbetar inom barnomsorg och förskola. Kristdemokraterna menar att det är rimligt att det också finns någon form av personalkontroll av dem som söker tjänster inom vård- och äldreomsorg. Arbetsgivare och fack vill inte ha någon personalkontroll. Det vanliga skälet anges, att det är en kränkning mot den personliga integriteten. Det är dock inte bara de mest motiverade och intresserade som söker sig till vårdyrket. Det finns flera skäl till detta. Bland annat måste statusen på vårdyrkena höjas och man måste satsa mer på de anställda som har en viktig roll i samhället.
Kristdemokraterna menar att samhället måste skapa förutsättningar för att människor ska kunna åldras under trygghet och värdiga former. Respekten för alla människors lika och okränkbara värde måste upprätthållas under hela livscykeln. Därför vill vi införa en form av personalkontroll inom vård- och äldreomsorg i likhet med den som finns för förskola.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Ragnwi Marcelind (kd) |
|
Peter Althin (kd) |
Ingvar Svensson (kd) |
Tuve Skånberg (kd) |
Yvonne Andersson (kd) |
Ingemar Vänerlöv (kd) |