Motion till riksdagen
2003/04:So536
av Kerstin Engle (s)

Komplementärmedicin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om komplementärmedicinens implementering i svensk hälso- och sjukvård.

Motivering

Trots de många goda behandlingsmöjligheter som den svenska sjukvården erbjuder är det många människor som söker sig till alternativa behandlingsmetoder. Dessa alternativa behandlingsformer har stor betydelse för många människor och är ett värdefullt komplement och alternativ till skolmedicinen. Av bl a ekonomiska skäl kommer inte denna möjlighet alla till del.

Branschorganisationen för alternativ medicin arbetar mycket seriöst med kvalitetssäkring. Detta arbete har Socialstyrelsen uttalat sitt stöd för. Det av regeringen föreslagna nationella registret för komplementärmedicinare är mycket positivt för en fortsatt dialog mellan skolmedicin och alternativ medicin och för kvalitetssäkring.

WHO har 2002 presenterat en global plan för samverkan mellan skolmedicinen och den traditionella medicinen och har också uppmanat medlemsländerna att integrera de olika kulturerna i hälsosystemen.

För att samverkan mellan skolmedicin och komplementär- och alternativmedicin skall kunna fördjupas enligt WHO:s globala plan är det angeläget att det berättigade medborgarintresset kring kvalitet och säkerhet tillgodoses. Ett led i sådan kvalitetssäkring kan vara att inrätta ett nationellt centrum för alternativ/komplementär medicin i Sverige. Ett sådant centrum skulle innefatta forskning och utbildning på universitetsnivå. För att öka antalet forskare och forskarkompetens krävs att särskilda resurser avsätts för att bygga upp ett kompetenscentrum och för att möjliggöra egna forskningsprojekt och forskningsorienterad utbildning för yrkesutövarna.

Kunskap kring alternativa behandlingsmetoder som uppfyller kvalitetskrav måste också komma hälso- och sjukvårdspersonal till del så att de kan informera patienten om olika behandlingsalternativ. En öppenhet för alternativa behandlingsmetoder inom den ordinarie sjukvården under kontrollerade former minskar även riskerna för att människor skadas av oseriösa och skadliga behandlingar.

Stockholm den 3 oktober 2003

Kerstin Engle (s)