Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att uppmärksamma insatser mot olika former av cancersjukdomar.
Förekomsten av cancer ökar och år 2020 beräknas antalet öka till drygt 200 000 mot dagens knappt 130 000. Det som ökar är i första hand prostatacancer och kvinnors bröstcancer, men också hudcancer-, kolorektal cancer och urinvägscancer. Vi kan förvänta oss en ökning på totalt 75 procent för männen och 40 procent för kvinnor. Detta kommer att ställa stora krav på vården av cancersjuka. Det gäller både tydlighet, förebyggande vård och helhetssynen på vården.
Övergripande mål för en cancerverksamhet är att minska dödligheten, öka överlevnaden och förbättra livskvaliteten. Idag botas närmare 60 procent av samtliga patienter som får en cancerdiagnos. En helhetssyn innebär bl.a. att vård och forskning integreras. Cancerområdet är under snabb utveckling. För att ta vara på nya innovationer fordras en kontinuerlig vidareutbildning av alla personalkategorier. Det är också viktigt med en ökad delaktighet av cancerpatienten i vården.
Vårdkedjan måste knytas ihop. De begränsade resurserna måste användas på ett klokt sätt. Och vården ska ges på lika villkor. För att hejda den dramatiska ökningen av cancerfallen måste snabba åtgärder sättas in när det gäller bl. a. utbildningsområdet och viktiga livsstilsförändringar i befolkningen. Ett långsiktigt arbete måste inledas för att exempelvis skapa en nationell cancerplan.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Marianne Carlström (s) |
Christina Nenes (s) |