Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skyndsamt redovisar en plan för att halvera barnfattigdomen i Sverige.
Under många år har Rädda Barnen presenterat material och siffror om barn i familjer med begränsade ekonomiska resurser i Sverige. Rapporten, Barnfattigdomen i Sverige 2000, ger en bild av hur Sverige lever upp till artikel 27 i FN:s konvention om barnets rättigheter – rätten till skälig levnadsnivå. Den fokuserar på barn med utländsk bakgrund, de fattigaste barnfamiljerna och fattiga barn i olika åldersgrupper.
Enligt Rädda Barnen lever 296 000 barn i fattiga familjer. Definitionen på fattigdom kan variera, men det står klart att många barn lever i familjer där de ekonomiska marginalerna är väldigt små. Enligt Rädda Barnens rapport har skillnaderna i ekonomisk utsatthet ökat mellan barn med svensk och barn med utländsk bakgrund. År 2000 löpte barn med utländsk bakgrund nästan fyra gånger så hög risk att leva i en fattig familj jämfört med barn med svensk bakgrund.
Barn som kommit till Sverige under 1990-talet löpte störst risk att leva i en fattig familj. Mer än hälften av dessa barn var fattiga år 2000. Bland barn med svensk bakgrund var drygt 9 % av barnen fattiga. Förskolebarnen var mer ekonomiskt utsatta än skolbarnen.
Andelen fattiga barn varierade mycket mellan olika kommuner, från 35 % fattiga barn till omkring 5 %. Störst andel fattiga barn fanns i landets storstadsregioner.
Hur påverkas barn av att växa upp i ekonomisk knapphet? Fattigdomen kan på sikt påverka barnens hälsa och skolgång. Men den ger också omedelbara konsekvenser, som att inte kunna vara med på skolutflykten eller friluftsdagar för att man inte har pengar eller den utrustning som krävs.
Flera andra länder har antagit mål och planer för att reducera barnfattigdomen. I Irland antog regeringen 1997 konkreta mål för fattigdomsbekämpningen, som ska vara uppfyllda inom ett årtionde och i Storbritannien formulerade premiärminister Tony Blair 1999 en ”historisk uppgift” att eliminera barnfattigdomen till år 2020. I Belgien har man officiellt deklarerat att fattigdomen ska halveras fram till 2007.
Den svenska regeringen har nyligen tillsatt en arbetsgrupp som ska göra en översyn av situationen för barn som ur olika aspekter befinner sig i ekonomiskt utsatta familjer och gruppen skall vara klar med sitt arbete den 1 juni 2004.
Regeringen bör lägga fram en plan för hur man ska kunna halvera barnfattigdomen under den innevarande mandatperioden.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Marita Aronson (fp) |
|
Solveig Hellquist (fp) |
Inger Davidson (kd) |
Birgitta Carlsson (c) |
Annika Qarlsson (c) |
Kerstin-Maria Stalin (mp) |