Motion till riksdagen
2003/04:So446
av Mikael Oscarsson och Annelie Enochson (kd)

Utredning om tonårsaborter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning kring oönskade graviditeter bland unga och hur dessa kan förebyggas.

Preventiva insatser bland ungdomar

Det verkar som regering och myndigheter nu börjar ta situationen med Sveriges höga aborttal bland tonåringar på allvar. Regeringens proposition hösten 2001 om hälsa, lärande och trygghet (prop. 2001/02:14) skärper skolans ansvar att integrera hälsa och livsstil i undervisningen, inklusive frågor om sexualitet och samlevnad. Regeringen lägger även stor vikt vid att ungdomsmot­tagningarnas och skolhälsovårdens insatser utvecklas. Såväl Socialstyrelsen som Statens folkhälsoinstitut (i samarbete med Västra Götalands sjukvårdsområde) arbetar med att kvalitetssäkra och förbättra mottagningarnas arbete. Likaså lyfter regeringen fram Folkhälsoinstitutets handlingsplan för att förebygga oönskade graviditeter.

Ett annat område regeringen bestämt sig för att stärka är arbetet med att höja kunskapsnivån, att analysera och ta fram ny kunskap på området. Syftet är att rätt kunna påverka beteendet hos tonåringar och på sikt vända trenden med ökningen av tonårsaborter. Särskilt viktigt är att stötta ungdomar i olika riskgrupper och att involvera de unga männen i frågor om sexualitet och reproduktion.

Höga aborttal minskar marginellt

Att regeringen nu lyfter fram preventionen av oönskade graviditeter bland tonåringar är berömvärt, då det finns all anledning att se med oro på det stora antalet aborter som görs i Sverige bland landets tonåringar. Av de ca 30.000 aborter som görs årligen i Sverige, görs mellan var femte och var sjätte abort av en ung kvinna i tonåren. Detta är inte minst allvarligt eftersom yngre kvinnor tenderar att uppleva aborten mer smärtsam än äldre kvinnor och även har svårare att integrera upplevelsen själsligt.

Det är som en barnmorska säger: ”Man kan fråga sig varför så många unga kvinnor just i Sverige ska behöva starta sitt vuxna liv med en sorg. En abort är alltid en förlust – en sorg – något som man aldrig hade tänkt sig. Man kan omöjligt vara helt förberedd på hur man själv kommer att reagera på kort och på lång sikt.”

Allt sedan mitten av 1990-talet har tonårsaborterna ökat stadigt i Sverige, för att under första halvåret 2003 minska något. Detta visar den senaste statistiken från Socialstyrelsens epidemiologiska center.

Men trots den positiva minskningen finns det fortfarande inget annat land i EU där unga kvinnor som blir oönskat gravida väljer att göra abort i så stor utsträckning som i Sverige. Detta visar entydiga siffror från WHO:s befolkningsstatistik. Trots sina drygt tusen färre aborter per tusen födslar är Danmark (1 731 aborter per 1 000 födslar) och Finland (1 449 aborter) ändå de som ligger närmast Sverige. Sveriges siffra ligger på 2 994 aborter per 1 000 födslar.

Även vid en jämförelse mellan aborttalen för tonåringar i samtliga nordiska länder, ligger Sverige högst: Medan det görs 24 aborter per 1 000 tonårsflickor i Sverige görs det 14 i Danmark, 15 i Finland, 19 i Norge och 21 i Island.

Trots den glädjande nyheten från Socialstyrelsen ligger antalet tonårsaborter i Sverige fortfarande ca 50 procent högre i år än 1997, vilket innebär att mer än tusen fler tonårstjejer tvingas genomgå abort i år – med allt det innebär.

Fortsatta insatser krävs för ungdomarnas skull

Regeringen har tagit några initiativ för att komma till rätta med det höga aborttalet bland tonåringar i Sverige, men detta är långt ifrån tillräckligt. Till stor del handlar initiativen om att förstärka de redan existerande åtgärderna, åtgärder som hittills visat sig otillräckliga.

Risken finns också att regeringen med den uppbromsning av antalet tonårsaborter som ägde rum under våren 2003, nu drar ner på satsningarna för att minska antalet tonårsaborter. Men man får inte glömma bort att aborttalet fortfarande ligger mycket högt bland tonåringar i Sverige och att vårens nedgång inte direkt går att tolka som ett trendbrott.

Regeringen har tidigare sagt att ”vid en fortsatt försämrad utveckling kommer ytterligare insatser att övervägas”. Vi vädjar nu till regeringen att trots den marginellt förbättrade abortstatistiken sätta in ytterligare insatser för de unga kvinnornas skull redan nu. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med en precisering av vilka ytterligare insatser den överväger för att komma till rätta med det höga aborttalet bland yngre i Sverige.

Stockholm den 5 oktober 2003

Mikael Oscarsson (kd)

Annelie Enochson (kd)