Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om satsning på ett nytt nationellt kunskapscentrum för ambulanssjukvården i Borås.
Ambulanssjukvård har under senare år befunnit sig i en stark utveckling både i Sverige och internationellt. Från att ha varit en fråga om transport har ambulanssjukvården blivit en form av avancerad akutsjukvård. Allt fler kvalificerade medicinska bedömnings-, undersöknings- och behandlingsmetoder har införts i det dagliga arbetet. I juni 1999 startade ett kunskapscentrum inom ambulanssjukvård/prehospital akutsjukvård, benämnt PreHospen, som är en samverkan mellan Högskolan i Borås, Institutionen för vårdvetenskap och Västra Götalandsregionen.
Kunskapscentrumets uppgifter är att bedriva utbildning, forskning och kunskapsspridning som kommer regionens vårdverksamheter, vårdare och patienter till godo. I centrumet finns en samlad kompetens inom prehospital akutsjukvård med fokus på den dagliga ambulanssjukvården till skillnad från katastrofsjukvård. En annan fördel är det nära samarbetet mellan ambulanssjukvården och högskolan samt mellan vårdare och akademiker. Kunskapscentrumet vänder sig till både ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor, ambulansteamets totala kompetenshöjning är i fokus.
Forskning på vårdvetenskaplig bas inom ambulanssjukvård, såväl nationellt som internationellt, har hittills varit ringa. Den enda svenska avhandlingen är skriven av PreHospens vetenskapliga ledare. Det finns därför ett stort behov av kunskapsbildning och kunskapsspridning inom ambulanssjukvård som fokuserar den dagliga ambulanssjukvården. För att kvalitetssäkra kunskapsområdet är det önskvärt att forskningen samlas på ett ställe. Detta är möjligt då forskningsfältet är relativt begränsat.
En vinst som följer av en forskningskoncentration till ett centrum är, att kompetensen samlas både ämnes- och metodmässigt vilket utgör grunden för en stimulerande och kreativ forsknings- och utbildningsmiljö. Den prehospitala arenan har flera aktörer förutom ambulanssjukvården, exempelvis kan räddningstjänsten, polisen och försvaret nämnas.
Ett nationellt centrum underlättar för dessa parter, för att ta del av och samverka i den nödvändiga och efterfrågade kunskapsutvecklingen. Dessutom kan multicenter studier med fördel utföras på olika platser i landet men måste ledas från centrumet.
Ambulanssjukvård är en betydelsefull del av hälso- och sjukvården som ingen riktigt tar ansvar för till skillnad från katastrofsjukvård som har flera kunskapscentrum. Det behövs en knytpunkt, i form av ett nationellt centrum, för att skapa ett nätverk inom fältets vårdvetenskapliga forskning och utbildning.
Kunskapscentrum PreHospen, Högskolan i Borås är unik genom den samlade kompetens som finns, speciellt med avseende den vårdvetenskapliga delen. Centrumet har därför redan idag, en informell roll som landets prehospitala akutsjukvårdscentrum för den dagliga ambulanssjukvården.
Yttersta målsättning för ett nationellt kunskapscentrum är att genom kunskapsbildning och kunskapsspridning inom landets ambulanssjukvård höja kunskapsnivån vilket kommer patienten, vårdaren och samhället till nytta. Detta kan uppnås på följande sätt:
Fungera som mötesplats och arena där forskare, utbildningsverksamma lärare och studenter, vårdpersonal, samt andra intressenter kan mötas kring frågor som rör ambulanssjukvård.
Kartlägga pågående projekt i Sverige med anknytning till ambulanssjukvård.
Initiera och stödja utvecklings- och utvärderingsarbeten inom ambulanssjukvård.
Fungera som ett forum för kunskapsspridning gällande forsknings- och utvecklingsarbeten för intressenter från hela Norden, i form av konferenser, workshops och seminarier.
Stimulera till och bedriva både teoretisk och praktisk kunskaps- och metodutveckling när det gäller ambulanssjukvård.
Tydliggöra och utveckla ämnesområdet vilket innefattar att analysera och definiera kontextuella begrepp.
Arbeta för att vidareutveckla nätverket såväl nationellt som internationellt.
Stockholm den 27 september 2003 |
|
Sonja Fransson (s) |