Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utöka underrättelseskyldigheten till privata vårdgivare.
Mångfalden av vårdgivare ökar genom att fler privata, kooperativa och ideella vårdgivare ges möjligheter att verka inom hälso- och sjukvården. Utvecklingen innebär att också regelverket måste anpassas till de nya verksamhetsformerna som i allt högre grad växer fram inom hälso- och sjukvården.
I förordning (1982:116) om underrättelse till Socialstyrelsen när det gäller beslut om att avskeda legitimerad yrkesutövare stadgas följande: ”När en annan myndighet än Socialstyrelsen beslutar att avskeda en legitimerad yrkesutövare som i sin yrkesutövning står under tillsyn av Socialstyrelsen och omfattas av bestämmelser i lagen om offentlig anställning gäller att om orsaken till avskedandet är ett brott eller en förseelse i yrkesutövningen, skall myndigheten, så snart det kan ske, sända en kopia av sitt beslut till Socialstyrelsen.” Denna förordning gäller endast offentliga arbetsgivare.
Att privata och andra icke offentliga arbetsgivare inom hälso- och sjukvården inte omfattas av regelverket kan riskera rättstryggheten inom sjukvården. Vi anser att denna anmälningsskyldighet gälla samtliga inom yrkeskategorin, oavsett privat eller offentlig anställning.
Stockholm den 28 september 2003 |
|
Christina Nenes (s) |
Gunilla Carlsson (s) |