Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om hantering av journaler vid barnhälsovården (BVC).
När föräldrar vill teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring på sitt barn kräver försäkringsbolagen att föräldrarna skall ge ett medgivande till dem att få hämta ut journaler från förlossningen samt från barnhälsovården.
Detta förfaringssätt är integritetskränkande för många föräldrar.
I journalerna på BVC är det sjuksköterskan som gör noteringarna och endast ett fåtal gånger en barnläkare. I journalerna skrivs ofta in samtal med föräldrarna och deras oro för barnet.
I journalerna på BVC skrivs inga diagnoser. Trots detta används journalerna till att göra avslag för att teckna försäkring.
Tidigare var det en läkare som skulle göra bedömningen av barnet utifrån journalerna när försäkringsbolagen krävde in dessa. I besparingssyfte har man nu ändrat detta förfaringssätt och använder nu sjuksköterskans noteringar för att låta en s.k. riskbedömare avgöra bifall eller avslag. Det är långt ifrån alla av försäkringsbolagens riskbedömare som har professionell utbildning för detta ändamål.
Detta förfaringssätt från försäkringsbolagen har lett till att en del föräldrar nu ifrågasätter om de vågar tala med BVC om sina eventuella bekymmer.
I förlängningen kan detta leda till att barnhälsovården missar en del barn som man i annat fall skulle kunna hjälpa.
Intyg från läkare borde vara obligatoriskt för försäkringsbolagen för att göra en bedömning.
Enligt vår uppfattning bör inte BVC:s journaler utlämnas till försäkringsbolagen.
Intyg från läkaren på BVC skall vara obligatoriskt för att uppgifterna skall utlämnas.
Stockholm den 29 september 2003 |
|
Britt-Marie Lindkvist (s) |
Åsa Lindestam (s) |