Motion till riksdagen
2003/04:So429
av Gustav Fridolin och Kerstin-Maria Stalin (mp)

Förstärkning av LSS


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en förstärkning av lagen om särskilt stöd, LSS.

Motivering

Svenskarna har anledning att vara stolta. Vi har en unik lagstiftning som praktiskt har möjligheten att förändra många människors liv till det bättre samtidigt som den slår fast grundläggande rättigheter för en grupp som annars ofta glöms bort i det politiska arbetet. Vi talar om lagen om särskilt stöd, LSS. Vi vill gå så långt att vi menar att LSS är en lagstiftning som svenska regeringsföreträdare borde marknadsföra på bred front över hela världen och visa upp som en del av en angenäm bild av Sverige. LSS borde vara ett argument för att locka investerare såväl som turister till Sverige och ett motiv för att placera Sverige främst i arbetet för funktionshinderrätt.

Men det visas föga stolthet över LSS. Istället är det de förhållandevis små problemen med lagstiftningen som fått dominera debatten. Funktionshindrades rättigheter och möjlighet att leva ett värdigt liv kan inte mätas i pengar. Ändå är det de ekonomiska bekymren som drabbat vissa kommuner och kommundelar som fått stå i fokus för LSS-debatten, och lagstiftningen har fått klä skott för allehanda angrepp från kommuner och kommunsammanslutningar.

Vad än värre är verkar vissa kommuner ha satt i system att konsekvent bryta mot LSS. Vi har vid flera tillfällen mötts av rapporter om olika brott mot LSS och om flera kommuner som vid upprepade tillfällen begått samma eller liknande brott mot en eller flera individer. Ett system för utjämning av de ekonomiska förutsättningarna har arbetats fram i ett samarbete mellan Miljöpartiet de gröna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Mot bakgrund av det finns nu möjlighet att också skärpa lagstiftningen, snabba upp processen i LSS-mål och öka straffen för de kommuner som inte följer lagen. Dellösningen på de ekonomiska bekymren kan ses som en morot, som nu måste kompletteras med en piska för att sätta stopp för brotten mot LSS. Piskan skulle, som nämnts, kunna bestå i högre bötesbelopp kombinerat med en i ord skarpare lagstiftning och snabbare processer. Regeringen bör skyndsamt utreda möjligheterna till sådana lagförändringar. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2003

Gustav Fridolin (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)