Motion till riksdagen
2003/04:So397
av Elina Linna m.fl. (v)

Legitimerad personal från land utanför EU/EES


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riktlinjer för legitimering av hälso- och sjukvårdspersonal från land utanför EU/EES.

Motivering

Bristen på hälso- och sjukvårdspersonal tycks inte minska, trots ökat antal utbildningsplatser. Det finns samtidigt många i Sverige som kommer från länder utanför EU/EES som har utbildning inom hälso- och sjukvården. Många av dessa har dessutom en lång yrkeserfarenhet. Trots att det både finns behov av hälso- och sjukvårdspersonal och människor med rätt kompetens, men som saknar svensk legitimation, är det svårt för dem som kommer från länder utanför EU/EES att erhålla svensk legitimation.

Kraven för att få en svensk legitimation skiljer sig beroende på om vederbörande kommer från ett land inom eller utanför EU/EES. Kraven är betydligt högre för dem som kommer från länder utanför EU/EES, framför allt vad gäller språktesterna. Det anser vi vara en orimlig ordning.

Vänsterpartiet har motionerat i denna fråga vid flera tillfällen och kan konstatera att svaret blivit att det är stora skillnader mellan olika länders utbildningar, och att det inte är rimligt att sänka kraven för att få en svensk legitimation. Under sommaren 2003 har regeringen aviserat en översyn av utländsk vårdpersonal och hur man ska underlätta att dessa får svensk behörighet.

Vänsterpartiet vill betona att det inte handlar om att underlätta för vissa grupper, sänka kraven inom sjukvården eller bortse från olikheterna i utbildning mellan länder. Det är just därför som Vänsterpartiet vill peka på det orimliga i att kraven som ställs i dag inte tar individuella hänsyn, utan kraven ställs utifrån om länderna tillhör EU/EES eller inte. Det betyder att i dag ställs inte kraven utifrån vårdens behov. Absurditeten i detta blir tydlig om man använder språket som jämförelse. Det ställs i dag andra språkkrav på en spansktalande från Chile än en spansktalande från Spanien.

Vänsterpartiet anser att nuvarande regler är diskriminerande och att reglerna bör vara jämlika och ha vårdens behov som grund för kraven för att få en svensk legitimation. Den utredning som regeringen nu tillsatt bör få i uppdrag ta fram ett förslag på system som innebär att det inte är ursprungslandet utan vårdens behov som formar kraven.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2003

Elina Linna (v)

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Rolf Olsson (v)

Gunilla Wahlén (v)