Motion till riksdagen
2003/04:So389
av Lilian Virgin (s)

Försäljning av folköl


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av folkölsförsäljning.

Motivering

Sedan den 1 januari 1995 finns det ingen tillståndsplikt för försäljning (detaljhandel och servering) av öl klass II. Detta betyder att det under vissa förutsättningar är tillåtet att bedriva detaljhandel med och servering av öl klass II. Observera att öl klass II innehållande 2,25–2,8 volymprocent lyder under alkohollagens försäljningsbestämmelser på samma sätt som öl klass II innehållande max 3,5 volymprocent.

Från den 1 juli 2001 är den som bedriver försäljning av folköl skyldig att anmäla detta till kommunen. Ett anmälningsförfarande inger inte samma respekt för det som gäller vid försäljning av folköl. Det tillståndspliktförfarande som tidigare fanns var tydligare.

Det är sannolikt också så att ett tillståndspliktsförfarande ökar kommuners ansvar för tillsyn och gör att affärsinnehavaren tar ett större ansvar..

Det har vid flera tillfällen visat sig att det är allt för lätt för minderåriga att köpa folköl och regelverket för detta måste ses över.

Ett tillståndsgivande (tillståndsplikt) vid försäljning av folköl som utfärdas av kommunen kan vara ett sätt att möta problemet med att förhindra folkölsförsäljning till minderåriga.

Stockholm den 1 oktober 2003

Lilian Virgin (s)