Riksdagen begär att regeringen skyndsamt återkommer med förslag till de ändringar i transplantationslagen som Kommittén om genetisk integritet föreslår så att material från mänskliga ägg och embryon omfattas av paragrafens förbud mot kommersiell hantering.
Miljöpartiet ser stora möjligheter med framtida medicinsk terapi som bygger på självläkning och kroppsegen behandling. En av de största potentialerna ligger i vad som kan finnas att hämta i användningen av stamceller.
I den proposition som nu föreligger finns nästan inget som avviker från det delbetänkande som Kommittén om genetisk integritet avgav i slutet av 2002, och mot vilket Miljöpartiet inte hade några invändningar i sak.
Men den punkt där regeringen nu avviker från utredningen är en av de känsligare – möjligheterna till kommersialisering och patentering av resultat från stamcellsforskningen.
Vi menar tvärtemot regeringen, att det är av yttersta vikt utifrån ett uttalat allmänintresse att skyndsamt skydda genforskning, till vilken vi i detta fall räknar även stamcellsforskning och forskning på befruktade ägg, från prematur kommersialisering och därmed forcerad tillämpning.
Vi vill inte se en värld där mänskliga celler och organ är likställda med varor som köps och säljs!
Vi är också av den åsikten att forskningsutbytet skulle bli större och chanserna till kollektiv framgång öka, om inte vare sig metoder, ingångsmaterial eller andra nivåer på materialet vore låsta i kommersiellt betingade patent.
Exemplet på hur Craig Venter från öppna källor tillskansade sig resultat, för att sedan låsa dem i sitt eget bolag och forska för icke-publik vinning vid framtagandet av HUGO-projektets resultat, förskräcker.
Vi är således inte tillfreds med att reglering på detta område inte förverkligas nu, utan vill se en snabb och restriktiv hållning på plats, i enlighet med utredningens förslag, WHO och vissa remissinstanser, tillika socialutskottets riksdagshearing i mars i frågan.
Miljöpartiet anser att de nödvändiga ändringarna i lagen om transplantation skyndsamt bör företas i enlighet med vad Kommittén om genetisk integritet föreskrev.
Stockholm den 23 juni 2004 |
|
Lotta N Hedström (mp) |
Kerstin-Maria Stalin (mp) |